Söderberg & Partners föreslog tidigare i veckan att dagens statiska pensionsprognoser ska ersättas med mer dynamiska prognoser som tar höjd för fler faktorer än de som används i dagens prognoser. Något som avvisades av Pensionsmyndighetens Arne Paulsson som menade att mer komplexa prognoser inte skulle gagna pensionsspararna.
Men Karl Erlandzon, vd för rådgivningsföretag LifePlan AB, anser inte att man behöver välja mellan statiska och användarvänliga prognoser eller dynamiska svårtillgängliga prognoser.
- Man kan göra dynamiska prognoser som tar hänsyn till risker inom de olika delarna som bildar pensionen och samtidigt göra dem användarvänliga, säger Karl Erlandzon till Pensionsnyheterna.
Enligt honom har LifePlans prognoser sin grund i den forskning som grundarna till företaget har bedrivit. Man tar här hänsyn till finansiella risker i de fonder och traditionella försäkringar som kunden har och de risker som finns i inkomstpensionssystemet samt förmånsbestämda pensioner och framtida premiebetalningar som påverkas av kundens löneutveckling.
- Kunden får en bild över vilken pension man kan förvänta sig samt ett konfidensintervall som bland annat ger en bild av hur låg pensionen riskerar att bli. Sådana prognoser har vi använt sedan 2005 och i USA har de använts ännu längre. Många miljoner sparare har tagit beslut med hjälp av prognoserna, så visst fungerar det, fortsätter Karl Erlandzon.
- Det är dock viktigt att man inte tvingar kunden att kalibrera en komplicerad modell. Det har man vare sig kompetens eller intresse av att göra. En kund orkar ofta bara ange när man vill gå i pension och kanske vilka riskpreferenser man har. Jag håller därför med Arne Paulsson från Pensionsmyndigheten om att för mycket komplicerad information bara avskärmar spararen och utlämnar dem till passivitet eller onödigt dyr rådgivning, säger Karl Erlandzon.