Handelsbanken toppar Sveriges Konsumenters lista över fondbolagens investeringar i 50 kontroversiella företag med investeringar i hela 25 av de 50 bolagen. Banken följs av Första till Fjärde AP-fonderna som har investeringar i 24 av bolagen. Det framgår av en rapport som Sveriges Konsumenter publicerar i dag.
Rapporten listar fondbolagens investeringar i 50 företag som kopplas till allvarlig miljöförstöring, kränkningar av mänskliga rättigheter och korruption. I listan visas de bolag som man har investeringar i utan att redovisa hur man tar ansvar som ägare.
Alecta har en investering i ett kontroversiellt bolag. Också AMF, KPA Fonder och Folksam Fonder har ett bolag med på listan i sin portfölj utan att redovisa sitt ansvar som ägare. Men de har även ägande i kontroversiella bolag där man rapporterar just om detta. Överst i rankningen är Folksam LO Fonder som i och för sig har innehav i tre av de 50 bolagen, men de redovisar däremot sitt ansvar som ägare i samtliga de bolagen.
Störst förbättring sedan förra årets granskning visar Swedbank och Länsförsäkringar. Skandia Fonder och Sjunde AP-fonden är de enda fondbolag som inte förbättrat sitt resultat i år.
Fondbolagens policys ger ofta ett väldigt ansvarsfullt intryck. Men granskar man deras investeringar så ser man något helt annat. Här måste det bli mycket tydligare hur spararnas pengar egentligen investeras, säger Jakob König på Sveriges Konsumenter.
De 50 företagen återfinns på listor hos europeiska pensionsfonder och banker som svartlistat eller för dialog med företagen kring allvarliga missförhållanden, såsom miljöförstöring, kränkningar av mänskliga rättigheter, korruption och tillverkning av klustervapen. Bland företagen finns välkända utländska företag som Wal-Mart och Shell, men också svenska företag som Lundin Petroleum och TeliaSonera.