NYHETSARKIVET
10 dec 2013 12:27
Söderberg & Partners vill göra pensionsprognoser mer dynamiska
De pensionsprognoser som bland andra Minpension.se och Pensionsmyndigheten använder sig av är för statiska och ger en falsk känsla av trygghet. Det menar Söderberg & Partners som tagit fram en rapport om hur mycket utfallet kan skilja sig från prognoserna om man tar hänsyn till fler faktorer än de prognoserna gör.

- Vi tycker att det ibland finns en övertro på stabila prognoser, säger Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg och Partners, när rapporten presenterades i dag.

Främst vänder de sig mot att den volatilitet som alltid finns i finansmarknaden inte återspeglas i prognoserna.

I rapporten ser man på utfallet vid ett antal scenarion, bland annat att befolkningsmängden minskar eller om den svenska exportindustrin skulle råka ut för en kris.

- Vi ville se vad som händer om man stressar systemet med ett antal faktorer som inte finns med i prognoserna, säger Gustaf Rentzhog.

De exempel som man tagit fram visar en kvinna som enligt Pensionsmyndighetens basscenario skulle ha 55 procent av sin slutlön i inkomst- och premiepension. Enligt de beräkningar som Söderberg & Partners gjort i sin stresstest kan pensionen i stället bli så låg som 30 procent av slutlönen i det mest extrema fallet.

- Våra stresstester ger en pessimistisk bild, men är realistiska vad gäller hur Sverige kan komma att utvecklas, säger Kajsa Brundin, analytiker på Söderberg & Partners.

Men vad ska man då göra för att göra pensionsprognoserna mer rättvisande?

- Införa volatilitet som en parameter, ta fram simuleringar där man får väldigt många scenarion. Man kan till och med väga in sannolikheter, men huvudsaken är att inte ge bara ett fåtal scenarion i prognoserna. Det finns inte ett scenario för utvecklingen utan 10 000, säger Gustaf Rentzhog.

Kajsa Brundin menar att det finns en risk att pensionssparare ser prognosen som i stort sett en sanning. Något som inte är sant.

- Prognoserna visar en felaktig bild av stabilitet i systemet, säger Kajsa Brundin.

Särskilt problematiskt blir det när man tänker på att inkomstpensionen till mycket stor del reflekterar utvecklingen i den svenska ekonomin. Samtidigt finns det en tendens att investera i svenska marknader. Därmed blir exponeringen lätt väldigt hög mot den svenska marknaden.

- Buffertfonderna borde inte vara så exponerade mot svenska aktier som de är. Det gäller också PPM-fonder och livbolagens investeringar, säger Kajsa Brundin.

De fem största PPM-fonderna har tillsammans en exponering mot Sverige på 75 procent. Det tillsammans med den exponering som finns i buffertfonderna och inkomstpensionssystemet gör att pensionssparandet i regel är väldigt beroende av utvecklingen i Sverige.

- De flesta skulle aldrig drömma om att enbart pensionsspara i aktier i det bolaget man jobbar i. Det samma gäller för premiepensionen, det är inte lika dramatiskt där, men det är samma tema, säger Gustaf Rentzhog.

Men man ska inte se det här som en entydig avrådan från att investera i Svenska aktier.

- Sverige har gett en väldigt bra historisk avkastning, så vi säger inte att man inte ska investera i Sverige, men vi tror att det är många som fattat sina beslut på felaktiga grunder, säger Gustaf Rentzhog.

- Personligen är jag lite rädd för de här stabila prognoserna eftersom de inte tar med volatiliteten i marknaden, säger Gustaf Rentzhog.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907