Förmedlarföretaget Capitalis lanserar nu provisionsfria fond-i-fonder och förvaltningstjänster som man upphandlat hos externa förvaltare. Enligt Thomas Gyllenmo, partner på Capitalis Tailor, kommer kapitalavgiften i deras fond-i-fond att ligga långt under de avgifter som tas ut i konkurrenternas produkter där avgifterna ofta kommer i närheten av 3 procent, för förvaltade produkter.
- Vår avgift kommer på sikt att ligga på 0,65 procent av kapitalet, även om den inledningsvis ligger omkring 10 punkter över det eftersom fonden är helt ny och vi ännu inte kommit upp i tillräcklig volym, säger Thomas Gyllenmo till Pensionsnyheterna.
Han betonar att avgiften inkluderar kostnader för underliggande fonder, men även om fond-i-fonden är aktivt förvaltad så är de underliggande fonderna passiva, alltså indexlika produkter.
- Det vi sett är att det är allokeringen som är det viktiga, alltså hur fördelningen görs mellan till exempel aktier- och räntor. Det gör att vi helt bortser från alfaavkastningen, alltså skicklighetspremien i förvaltningen, säger han och tillägger att många av de aktivt förvaltade fonderna som finns på de olika fondtorgen i fondförsäkringsbolagen inte klarar av att slå sina jämförelseindex.
Han säger vidare att den nya fonden bara kommer att vara tillgänglig via Capitalis Tailor och inledningsvis bara i två olika försäkringsbolag.
Capitalis Tailor har räknat ut att den nya fondprodukten, som erbjuds i bolagets nettoplan, kan sänka fondavgiften i förhållande till den som konkurrenterna Söderberg & Partners och Max Matthiessen tar ut i sina fond-i-fonder med uppemot 75 procent.
- För en 40-åring kan detta innebära mer än dubbelt så stor utbetald pension, givet samma avkastning, säger Thomas Gyllenmo.
I dagens pressmeddelande nämner man att den totala kostnaden för den provisionsfria pensionsplanen ligger i paritet med Collectums men med skillnaden att tjänsten innehåller personlig rådgivning och aktiv förvaltning av pensionskapitalet.
Om produkten blir en succé eller inte kommer nu inte bara beror på priset. Hur den fondförvaltare som får uppdraget att sköta den taktiska allokeringen klarar jobbet blir än mer avgörande. Det är ju ytterst marknadstron och förmågan att avgöra när man ska vikta upp eller ned risken i fond-i-fonden som kommer att fälla avgörandet. Men om det skulle gå dåligt kan kunderna trösta sig med att de inte fått betala ett högt pris för förvaltningstjänsten.
Men helt klart är att vi nu ser att det börjar bli konkurrens även på förmedlarnas tjänster och att kampen mellan de olika leverantörerna skärps.