NYHETSARKIVET
1 nov 2013 12:25
Länsstyrelsen sätter Familjeföretagens Pensionsstiftelse under ”förmyndare”
Familjeföretagens Pensionsstiftelse i Karlstad, som haft gemensamt tryggande för företrädesvis mindre företag har varit en följetong i branschen under många år.

Stiftelsen har anklagats för att inte sköta verksamheten enligt de regler som finns i Tryggandelagen, bland annat hur man ska hantera pensionstryggandet för företag som likviderats eller gått i konkurs och hur inflytandet fungerat för arbetstagare respektive arbetsgivare i styrelsen.

Nu har Länsstyrelsen i Stockholm tröttnat och vägrar registrera de nya ledamöter som stiftelsen föreslagit efter det att den gamla styrelsen avgick, under visst tumult, i somras.

Länsstyrelsen sätter också styrelsen under ”förmyndare”. Genom att förordna advokat Magnus Dahlgren som ny och oberoende ordförande och pensions- och stiftelsekonsulten John Bjerker som tillfällig ledamot i styrelsen för att tillvarata de anställdas intresse så kringskär man den makt som tidigare utövats av grundaren Ulf Högefjord.

Högefjord har via en ekonomisk förening, som representerat majoriteten av kapitalet i stiftelserna på årsstämmorna haft det beslutande inflytandet över både arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan, något som Länsstyrelsen nu ingriper mot, för att skapa den balans mellan de olika sidorna som Tryggandelagen kräver.

Men Länsstyrelsens tuffaste beslut är att man också tillsätter en extra revisor, Markus Lilldalen från Mazars SET, som ska granska hur stiftelsen sköts och skötts. Det uppdraget har tidigare innehafts av KPMG:s revisor Kerstin Lenger. Länsstyrelsen säger visserligen att man inte invänder mot det arbete hon gjort, men tycker att hon haft en alltför begränsad ansats i sin revision av stiftelsen och väljer alltså att komplettera henne med en revisor som skall undersöka förhållanden Kerstin Lenger underlåtit eller inte ansett sig ha mandat att undersöka.

- Revisionen har inte tagit upp ett antal saker som vi anser vara väsentliga. Vi kritiserar inte revisorn för vad hon gjort utan snarare för vad hon inte gjort, vilket kan tolkas som en indirekt kritik, säger Mikael Wiman på Länsstyrelsen i Stockholm som fattat beslutet om att ingripa mot Familjeföretagens Pensionsstiftelse.

Det man särskilt framhåller är att revisorn inte ingripit mot det man kallar olovliga transaktioner som skett mellan stiftelsen och företag i Högefjordsfären. Man har till exempel tagit över anställda till företag utan verksamhet som då fungerat som ”parkeringsplats”, utan att det funnits någon verklig anställning i botten. På så sätt har man kunnat behålla de tillgångar i stiftelsen som utfästelsen representerar i parkeringsbolaget, och sluppit ta pengar ur stiftelsen för att köpa försäkring. Tryggandelagen kräver ju att en stiftelse ska inköpa försäkring om en arbetsgivare likvideras eller kommer på obestånd, något som man helt struntat igenom skenanställningar.

Mikael Wiman vill dock vara försiktig när det gäller vilka åtgärder man vidtar för att se till att lagen följs. Detta för att inte ställa till det för dem som är pensionsborgenärer.

- Vi är angelägna om att vårt ingripande inte ska skada strukturen i botten och av vad vi hittills sett är det ingen risk för att kapitalet förvaltats på ett felaktigt sätt. Men det är en hel del som behöver styras upp och det är därför vi valt att förordna nya ledamöter till styrelsen i form av en opartisk ordförande och en representant för arbetstagarna, säger Mikael Wiman.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907