Nästan en fjärdedel kan tänka sig att arbeta längre än 65 år. Män med hög inkomst är mest positiva, medan kvinnor med låg inkomst inte är lika intresserade av ett längre arbetsliv. Det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av AMF.
Att man måste förbereda sig på att arbeta längre än till 65 år har varit klart länge. Men fortfarande är de flesta negativa till att faktiskt göra det. Enligt undersökningen som AMF presenterar i dag har inte inställningen till att arbeta efter den traditionella pensionsåldern ändrats jämfört med för fem år sedan. Nästan en fjärdedel kan tänka sig att arbeta efter 65 års ålder samtidigt som 43 procent säger att de inte kan tänka sig det.
Det är viktigt att värna om dem som har svårare att tänka sig ett långt arbetsliv. Undersökningen visar att trivseln är hög på arbetsplatserna, men det verkar inte vara tillräckligt för att vilja förlänga arbetslivet. Jag vet att många kan tänka sig att arbeta lite längre om det går att trappa ner i tid, därför är det viktigt att möjligheterna till att ta ut pension på deltid ökar. Flexibilitet är just det många efterfrågar, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF, i en kommentar.
Av dem som kan tänka sig ett längre arbetsliv är främsta anledningen att de har ett roligt arbete. Därefter kommer ekonomiska skäl och att man tycker om att arbeta.
Det är betydligt fler som anger ekonomiska skäl jämfört med vår undersökning 2009. Förmodligen beror det på en ökad medvetenhet om att vi lever längre och att vi då också behöver arbeta längre, om vi inte ska få lägre pensioner, säger Carina Blomberg.