Den planerade riskbaserade globala standarden för försäkringskapital som IAIS, International Association of Insurance Supervisors, presenterade nyligen är ogenomtänkt. Det menar tankesmedjan The Geneva Association som utreder frågor av intresse för försäkringsbranschen. Man pekar bland annat på att det är oklart hur en ny standard för försäkringskapital kommer att fungera tillsammans med Solvens 2.
Det är inte bara inom EU som standarden kan ställa till problem. Som bekant håller flera länder runt om i världen just nu på att införa regelverk mer eller mindre influerade av Solvens 2.
Det är tydligt att det kommer att bli en stor utmaning att skapa en global kapitalstandard för försäkringsgivare. Speciellt med tanke på den tidsram man valt, säger John Fitzpatrick, generalsekreterare för Geneva Association, i en kommentar.
Enligt Genenva Association berör standarden ett 50-tal av världens största försäkringskoncerner. För att omfattas av den ska försäkringsbolaget vara verksamt internationellt och ha tillgångar på som lägst 50 miljarder USD eller årliga premier på minst 10 miljarder USD. Därmed kommer inte särskilt många svenska bolag att beröras, åtminstone inte direkt.
Som Pensionsnyheterna rapporterade i förra veckan planerar IAIS, där bland annat svenska Finansinspektionen ingår i, att ta fram en riskbaserad global standard för försäkringskapital. Det är tänkt att bli den första globala regleringen av sitt slag och ska vara klar till 2016 och implementeras under 2019.
Redan häromdagen uttryckte Insurance Europe tveksamheter inför planerna. Bland annat menade man att definitionerna i det material som publicerats är för vaga och att tidsramen är väldigt snålt tilltagen.