Finansinspektionen, FI, meddelade tidigare i veckan att man höjer räntan i tryggandegrunderna nästa år. Räntefot för åtaganden som inte innebär utfästelse om framtida värdesäkring eller indexuppräkning blir 2,6 procent, en höjning med 0,4 procentenheter jämfört med 2013. Räntefot för åtaganden som innebär utfästelse om framtida värdesäkring eller indexuppräkning höjs med 0,1 procent till 0,5 procent.
Det här har fått tryggandelagsexperten Anders Palm att reagera. Han har tidigare hört av sig till Finansinspektionen och bett dem att inte höja räntan eftersom han menar att den redan ligger på en för hög nivå för att svara mot försäkringsbolagens inlösengrunder.
FI påpekar i samband med räntehöjningen att det är tillåtet att använda sig av lägre ränteantaganden.
Det skulle kunna leda till att vi konsulter även 2014 använder parametrarna för 2013, vilka ju är mera tillfredsställande än dem för 2014. Men det kan bli en fälla. För inget tyder på att 4 § st 2 i FFFS 2007:24 upphävts och i däri står ... får kapitalvärdet beräknas med ledning av sådana antaganden som används vid beräkning av premie för likartad förmån inom en tjänstepensionsförsäkring, om en sådan beräkning inte leder till ett värde som inte är lägre än det lägsta värde som följer av antagandena i bilagan, skriver Anders Palm i en kommentar till Pensionsnyheterna.
Därför är det, menar han, riskfyllt att använda sig av lägre ränta vid beräkning av nyavsättningar för bokslut under 2014. Såvitt man inte kan visa upp kalkyl från försäkringsbolag som stödjer det.
Men för 31 december 2013-bokslut ämnar i vart fall jag hålla fast vid aningen vettigare 2,2 respektive 0,4 procent, skriver Anders Palm.