Premiepensionssystemet måste göras om så att valmöjligheterna blir färre, balanseringen mellan generationer bättre och så att det införs en löpande översyn av pensionsåldern. Det skriver Nicholas Barr, professor i offentlig ekonomi, London School of Economics, i en debattartikel i DN i dag.
Att Nicholas Barrs debattartikel kommer nu beror på att han i dag presenterar rapporten The pension system in Sweden som han tagit fram på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO. Rapporten kommer att presenteras på ett seminarium i eftermiddag. Men redan nu kan man alltså se vilka slutsatser Nicholas Barr drar.
Enligt honom finns det en hel del gott att säga om det svenska pensionssystemet.
I ett internationellt perspektiv har det svenska systemet flera bra egenskaper. Det omfattar alla som bor och arbetar i landet, det har en inbyggd finansiell stabilitet och pensionerna är, i vart fall för tillfället, tillräckliga för de flesta, skriver Nicholas Barr i debattartikeln.
Men det finns samtidigt mycket som går att förbättra. Bland annat är premiepensionsspararnas ovilja att göra aktiva val ett problem. Det är knappast skäl för att avskaffa systemet, men valmöjligheterna måste minskas radikalt. Då blir det enklare att välja och kostnaderna sänks, skriver Nicholas Barr.
Dessutom bör pensionsåldern, så som pensionsåldersutredningen föreslår, anpassas efter livslängdsökningen. En annan stor fråga är hur risken ska fördelas mellan generationer och mellan förvärvsaktiva och pensionärer.
Som dagens system är uppbyggt finansierar varje generation sin egen pension. En generation som har turen att leva under goda tider får alltså högre pension än en generation som lever under sämre tider. Rättvisan i den konstruktionen är högst diskutabel.
Barr vill inte att den så kallade bromsen ska slopas men däremot vill han se över den.
Den automatiska stabiliseringen är en av systemets styrkor. Som den fungerar i dag blir den dock onödigt skarp. Problemet har uppmärksammats tidigare, och angelägna åtgärdsförslag är redan under övervägande, skriver han.