Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har nu fått in remissinstansernas synpunkter på Pensionsåldersutredningen och Premiepensionsutredningen. Vid ett anförande på SPV:s Pensionsdagar i går förklarade Kristersson att han själv läst igenom de flesta remissvaren och slagits av att det dels kommit för få synpunkter på Engströms betänkande om vägval för Premiepensionen och dels att förändringsviljan hos parterna inte varit överväldigande.
- Det är bara 40 procent av de tillfrågade remissinstanserna som valt att svara på betänkandet om premiepensionen. Och det är få synpunkter som kommit från oberoende aktörer som inte har ett egenintresse i frågan, förklarade Kristersson, som nämnde att han gärna sett att fler oberoende aktörer, till exempel universitet och högskolor, inkommit med synpunkter.
Han tillade dock att de svar som kommit från dem som är parter i målet därmed inte betyder mindre eller väger lättare för den skull.
Han sa också att han tycker att man i debatten tenderar att ge den mindre delen av pensionen, premiepensionen ett oproportionerligt stort utrymme.
- Man ägnar mycket tid åt att diskutera de kanske tio procenten av pensionen som påverkas av börsutvecklingen medan man nästan inte alls diskuterar frågor som rör inkomstpensionssystemet, som svarar för uppemot 90 procent av pensionen och som är beroende av hur det går för Sverige.
Han passade också på att dela ut en känga till kollektivavtalsparterna för att de inte visat större öppenhet för förändringar av de kollektivavtal som de ingått och som kan komma att behöva ändras för att anpassas till ett längre arbetsliv.
- Jag skulle aldrig recensera de svar som remissinstanserna lämnat på Pensionsåldersutredningen. Men med det sagt och efter att ha läst igenom svaren, slås jag ändå av att det verkar finnas en oerhört stor rädsla hos parterna för att dra i samma riktning som det allmänna pensionssystemet när det gäller möjligheterna att skapa ett längre arbetsliv, förklarade Ulf Kristersson.
Han tog ett exempel med den skatterättsliga regeln om 55 års ålder som tidigaste möjliga uttagsålder för pension infördes i svensk lagstiftning redan år 1951 och att det hänt en hel del saker sedan dess.
Han levererade också ett förtäckt hot, med adress till parterna, där han förklarade att skattesystemet inte är något som parterna styr över utan att det är riksdagen som bestämmer om skatterna.
- Skattesystemet är ingenting som lagts ut på entreprenad, sa han.
Uttalandet ska möjligen tolkas som att om parterna inte vill gå i takt med de tankar som nu finns i de olika utredningarna om möjligheter till ett längre arbetsliv kan man tänka sig att använda sig av skattelagstiftningen och möjligen ge sig på avdragsrätten - om parterna inte träffar avtal som undanröjer hinder för ett längre arbetsliv.