Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, slår i en dom fast att en person har rätt till efterlevandestöd till barn trots att det inte finns några dokument på att hans föräldrar är avlidna.
En person kom som kvotflykting till Sverige 2008. Personen, som kommer från Rwanda, hävdar att båda hans föräldrar är avlidna. Röda Korset har sökt efter föräldrarna utan resultat. Han beviljades permanent uppehållstillstånd 2008 och ansökte i november samma år om barnpension och efterlevandeskydd till barn.
Försäkringskassan, som på den tiden ansvarade för dessa ärenden, avslog ansökan eftersom de menade att det inte fanns några handlingar som styrkte föräldrarnas död. Försäkringskassan fick också rätt i förvaltningsrätt och kammarrätt.
I överklagan till HFD anförde han att det inte finns några andra bevis för att hans föräldrar är avlidna än de som legat till grund för beslutet om hans placering som kvotflykting och det Migrationsverket baserat sitt beslut att ge honom permanent uppehållstillstånd.
Pensionsmyndigheten menar att de efterforskningar som gjorts för att hitta hans föräldrar inte är nog, men HFD gör bedömningen att den utredning som gjorts gör det antagligt att föräldrarna har avlidit och ger honom därför rätt till efterlevandestöd.
Han hade också överklagat ett beslut att inte ge honom barnpension. I det ger HFD underinstanserna rätt i och med att barnpension är en arbetsbaserad försäkring som är relaterad till de inkomster som den avlidne haft. Eftersom hans föräldrar inte omfattats av socialförsäkringen i Sverige har han inte heller rätt till barnpension.