I maj remitterade Finansinspektionen ett förslag till nya allmänna råd för hur försäkringsbolag och kassor ska diskontera värdet av sina försäkringstekniska avsättningar. Det problem som man vill hantera bygger på att försäkringsbolagens åtaganden ofta är betydligt längre än de längsta säkerställda svenska statsobligationerna, som ju som längst är tioåriga. Bolagens åtaganden till försäkringstagarna är ofta betydligt längre, varför man behöver en alternativ ränta att diskontera mot efter tio år.
FI:s ursprungliga förslag utgick ifrån att man först efter tio år skulle övergå till att räkna på swapräntan, något som fick effekten att man kunde få en skarp tröskeleffekt när man lämnade tioårskurvan för statsobligationen och övergick till swapkurvan.
Remissinstanserna påpekade att den metod som FI vill införa skulle leda till en onödig känslighet i hacket mellan nio och tio år, och att den metod som FI valt i övrigt var alltför komplicerad och kunde leda till stora och onödiga kostnader för bolagen och ytterst deras försäkringstagare.
Nu gör FI en pudel och presenterar en ny modell till reglering som innebär att bolagen får använda sig av marknadsdata även för löptider längre än tio år. Det blir alltså möjligt att använda räntekurvan för swapparna, snarare än tioårsräntan.
Enligt FI tvingas man då gå ifrån sitt tidigare krav på att de räntor som man diskonterar mot ska handlas på marknader som är aktiva, djupa och transparenta. Nu stryker FI bort orden djupa och transparenta i skrivningen och nöjer sig med att de instrument man diskonterar mot ska handlas på aktiva marknader.
FI konstaterar att bytet av reglerna kommer få direkta effekter när det gäller bolagens värdering av sina skulder. Man pekar också på att det indirekt kan få effekter för bolagens riskhantering och portföljval.
Samtidigt tror man att de nya reglerna kan komma att skapa ett större utbud av ränteswappar, något som inte minst bankerna, som säljer dem, kommer att uppskatta.
Ett aber med de nya reglerna är att de inte stämmer med de tankar som nu diskuteras i arbetet med Solvens II. Det kan få effekten att bolagen tvingas göra om sina nuvarande modeller och ännu en gång göra nya anpassningar om och när Solvens II-direktivet går i mål.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 31 december 2013. FI arrangerar en hearing den 24 september för att på så sätt få rektioner på den nya och enklare modellen för diskontering av försäkringstekniska avsättningar. Senast den 27 september vill man ha bolagens skriftliga synpunkter på förslaget.