Något som trots allt är nytt i höstbudgeten är att Kulturdepartementet efter många års långbänk äntligen tagit tag i frågan om ett nytt pensionssystem för scenkonstområdet. Enligt Kulturdepartementet aviserar man i budgeten att övergången till ett nytt kollektivavtalsreglerat pensionssystem ska inledas den 1 januari 2015.
Framöver ska också detta område regleras av arbetsmarknadens parter, till skillnad från i dag då det är en regeringsfråga.
Den nuvarande statliga regleringen av tjänstepensioner för anställda vid scenkonstinstitutionerna, den så kallade PISA-förordningen, kommer att avvecklas under en femårsperiod från och med 2015. Vilka övergångsbestämmelser som ska gälla vid avvecklingen av den statligt reglerade pensionsordningen bereds för närvarande i Regeringskansliet.
Avtalet gäller cirka 5 700 anställda vid ett 60-tal statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Det gäller genom en förordning om tjänstepension och knyter an till det statliga pensionsavtalet PA03. Pensionsvillkoren ger rätt att ta ut tjänstepension motsvarande 65 procent av lönen från tidpunkter som är olika beroende på yrke. Dansare har lägst pensionsålder, 41 år. För sångare gäller 52 år och skådespelare 59 år.
Det här systemet är inte anpassat till den förändring som skett inom det allmänna pensionssystemet och dessutom har fasta anställningar vid de berörda institutionerna minskat kraftigt då allt fler blir projektanställda. Det har gjort systemet svårförutsebart för både arbetsgivare och anställda. Främst gäller det premiekostnaderna som kan bli mycket höga för en tillfälligt anställd eftersom de baseras på anställningshistorik och inte enbart av den aktuella lönen. Den anställda riskerar också att gå miste om pensionen eftersom man måste vara anställd på en av de anslutna institutionerna när man uppnår pensionsåldern för att vara berättigad till pension före 65 års ålder.