NYHETSARKIVET
17 sep 2013 12:06
Storsatsning på Minpension.se
Regeringen, Pensionsmyndigheten och Minpension.se gör en gemensam kraftsamling för att få så många som möjligt att använda Minpension.se. Samtidigt ändrar man lagen så att Pensionsmyndigheten inte längre är tvungen att skicka ut det orange kuvertet.

Ambitionsnivån är hög när man nu sparkar igång en gemensam satsning på att få pensionsspararna att göra prognoser på Minpension.se. Dagens knappt 1,9 miljoner användare ska bli 4,5 miljoner inom tre till fyra år.

- När vi införde det orange kuvertet 1999 var det banbrytande. Men nu är det snarast en påminnelse för många om att de inte har koll på sin pension. Så låt oss ta det som utgångspunkt och gå ett steg längre, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, när han presenterade satsningen vid en pressträff i dag.

Formellt föreslår regeringen en lagändring som gör att Pensionsmyndigheten inte längre är skyldigt att leverera pensionsinformation i det orange kuvertet utan man kan välja vilken form som är mest lämplig. Det här öppnar för en övergång från att bara informera om premiepension till att kunna informera om allt pensionssparande via Minpension.se.

Samtidigt satsar regeringen 20 miljoner kr årligen på att öka informationsinsatserna för att få fler att göra egna pensionsprognoser.

- Vårt mål är att få många, många fler att göra sina pensionsprognoser på Minpension.se och förutsättningarna för det har förändrats nu när vi får mer resurser för detta, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Hon menar att Minpension.se med drygt 1,8 miljoner registrerade användare lyckats väldigt bra med att nå ut. Men att mer måste göras.

- Har man som uppdrag att få fler att göra sina pensionsprognoser så är 1,8 miljoner personer inte tillräckligt. På tre till fyra år ska vi gå från 1,8 miljoner till 4,5 miljoner, säger Katrin Westling Palm.

Samtidigt som Minpension.se:s webbplatsform fortsätter att vara navet i pensionsinformationen så breddas informationsgivningen.

- Vi vet att många inte vill använda internet och därför ska man om man vill kunna höra av sig till vår kundtjänst eller något av våra servicekontor och få hjälp att göra en pensionsprognos. Pensionsmyndigheten ska också jobba uppsökande, till exempel på större arbetsplatser, för att få fler att vilja göra en pensionsprognos, säger Katrin Westling Palm.

Med start nästa år kommer det att skickas med en pinkod för att logga in på Minpension.se i orange kuvertet. Detta för att få bort den tröskel som det är för folk att aktivt beställa en pinkod.

Exakt hur de 20 miljonerna ska fördelas är inte klart än.

- Vi får återkomma om det, vi har ingen exakt bild av det just nu, säger Ulf Kristersson.

För pensionsbolagen kommer satsningen att få en direkt påverkan eftersom Pensionsmyndigheten som ska lämna pensionsprognoser via telefon också kommer att hänvisa sparare vidare till deras försäkringsbolag.

- Bolagen måste vara beredda på att välkomna fler till sina kundtjänster och att överföra större mängder information på kort tid, säger Christina Lindenius, vd för Svensk Försäkring och ordförande för Minpension.se.

Trots ökad arbetsbörda är hon mycket positiv till satsningen.

- Det är viktigt att så många som möjlig har information om vad man kan förvänta sig i pension. Det är många som tycker att det här är svårt, så det är naturligt att vi jobbar tillsammans med staten för att så många som möjligt ska göra egna pensionsprognoser, säger Christina Lindenius.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907