Konkurrensverket, KKV, har i dag godkänt att KPA Pension köper SPP Liv Pensionstjänst AB. Därmed kan den affär som aviserades redan i mars i år till slut genomföras.
Konkurrensverkets beslut betyder att SPP:s kommunala pensionsadministration med tillhörande it-system samt ett mindre kommunalt försäkringsbestånd nu övergår till KPA Pension.
- Äntligen! Vi trodde från början att vi skulle kunna ta över verksamheten i mitten av juni. Nu blir det sista september i stället. Det här känns superskönt, vi har på ett sätt arbetat i ett vakuum under den här tiden. Det gäller både oss här i Stockholm, men framförallt SPP Pensionstjänsts och CGI:s anställda i Sundsvall, säger Lars-Åke Vikberg, vd i KPA Pension, till Pensionsnyheterna.
Större delen av den verksamhet som ingår i köpet ska vara överförd till KPA Pension redan den 30 september 2013. Det innebär att samtliga 18 medarbetare från CGI och 9 medarbetare från SPP då har börjat arbeta på KPA Pension i stort sett samtliga på kontoret i Sundsvall. Beståndsöverlåtelsen planeras till slutet av första kvartalet 2014, då ytterligare 5 medarbetare från SPP ansluter till KPA Pension.
- Sedan KKV beslutade att genomföra en fördjupad granskning har vi levererat 1000-tals sidor med material till dem. Men själva affären är intakt. Vi förvaltar tryggt och etiskt våra kunders pensionspengar och med den här affären kan vi ge våra kunder i kommunsektorn ännu bättre pensionsadministration, säger Lars-Åke Vikberg.
Affären innehåller också en beståndsöverlåtelse som måste godkännas av Finansinspektionen. Och den har inte kunnat påbörjas än på grund av KKV:s prövning.
- Vi ska färdigställa IT-systemet och så har vi beståndsöverlåtelsen som måste göras. Så vi ligger ungefär tre månader efter tidsplanen, säger Lars-Åke Vikberg.
När ett bolag anmäler företagskoncentration på det sätt som skett i och med det här köpet ska KKV avgöra om man ska genomföra en fördjupad undersökning. Det sker enligt KKV ett fåtal gånger per år.
Hade KKV beslutat att inte godkänna affären, vilket är mycket sällsynt, hade de fått lämna in en stämning till Stockholms tingsrätt med en uppmaning till rätten av förbjuda företagskoncentrationen. Att KKV går så långt är mycket ovanligt och i regel brukar parterna då avbryta sin uppgörelse hellre än att dra den i tingsrätten.