Konkurrensverket, KKV, har alltså beslutat att lämna KPA Pensions köp av SPP Liv Pensionstjänst utan åtgärd. Detta trots att man anser att köpet påtagligt hämmar konkurrensen. Anledningen är att SPP Pensionstjänst annars skulle lagts ned och att konkurrensen därmed ändå skulle blivit lidande.
Det KKV ska bedöma är om affären påtagligt skulle hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens inom landet i dess helhet eller en avsevärd del av det.
Enligt praxis kan en marknadsandel på 50 procent eller mer vara bevis på en dominerande ställning. KKV har mätt marknadsandel i form av antalet pensionsberättigade personer i vunna upphandlingar och kommit fram till att KPA Pension ökar sin marknadsandel från cirka 77 procent till cirka 83 procent i och med köpet av SPP Liv Pensionstjänst. Också om man använder andra beräkningsmetoder är KPA den helt dominerande aktören på marknaden.
KKV har förutom att ställa frågor till de berörda bolagen också tagit in dokumentation över samtliga upphandlingar de senaste fem åren i form av anbudsförfrågan, beräkningsunderlag och lämnade anbud från KPA, SPP och Skandikon. Detta för att analysera marknadsandelar, prisutveckling, priskorrelation och marknadsdynamik.
I och med affären försvinner en av tre aktörer på marknaden.
Den höga marknadsandelen och den uppkomna marknadsstrukturen ger i sig anledning till betänkligheter från konkurrenssynpunkt, skriver KKV i sitt beslut.
KKV gör bedömningen att det har varit bra för konkurrensen på marknaden att det funnits tre aktörer. Men undersökningen har också visat att KPA Pension utgör en betydligt större konkurrent mot SPP Pensionstjänst än tvärt om. Redan nu är KPA Pension i många fall enda budgivaren i upphandlingar och i och med köpet lär detta öka ytterligare.
KKV gör alltså bedömningen att affären påtagligt hämmar effektiv konkurrens på den kommunala pensionsmarknaden.
Det som talar för ett godkännande är att SPP haft stora problem att komma in på marknaden och har dragits med ständiga förluster. SPP har hävdat att alternativet till en försäljning av verksamheten är en avveckling och KKV:s egen utredning stödjer den ståndpunkten.
Utredningen har således visat att det saknas förutsättningar att driva verksamheten vidare och att SPP därför, i avsaknad av försäljningen till KPA, med hög sannolikhet kommer att avveckla verksamheten, skriver man i beslutet.
Man påpekar också att det i praktiken bara finns två möjliga intressenter, KPA Pension eller Skandiakoncernen. Båda företagen har erbjudits att köpa verksamheten men Skandia har tackat nej.
Konkurrensverket bedömer att SPP, om koncentrationen inte äger rum, kommer att upphöra att utöva ett relevant konkurrenstryck och avveckla verksamheten på marknaden för upphandlad tjänstepensionsadministration inom det kommunala området. Utredningen har visat att det inte finns någon annan realistisk köpare utöver KPA. De koncentrationsspecifika negativa konsekvenserna för konkurrensen är i slutänden mycket begränsade, skriver KKV i sitt beslut.