Pensionsmyndigheten är positiv till de flesta av de förslag som förs fram i PPM-utredningens betänkande. I sitt remissvar skriver Pensionsmyndigheten att man välkomnar översynen av premiepensionen och att betänkandet i allt väsentligt överensstämmer med myndighetens egen analys av systemet.
Utredningen lämnar i sitt betänkande två förslag. Ett förslag med ett antal ändringar i dagens system och ett förslag där fondtorget tas bort och ersätts med ett mindre antal statliga fonder.
Vad gäller det första alternativet är Pensionsmyndigheten positiv till förslaget att införa bekräftelseval. Att spararen alltså ska bekräfta de val man gjort med ett visst intervall. Fördelen är enligt myndigheten att man då borde komma till rätta med en del systematiskt dåliga utfall bland de som gjort val för länge sedan som de sedan inte brytt sig om. Nackdelen är att den kan spä på bilden av pensionen som komplicerad och att aktiva val är nödvändiga, skriver Pensionsmyndigheten.
Man är också positiv till att införa ett avgiftstak. Inte minst för att det på senare tid tillkommit fond-i-fonder i systemet med mycket höga bruttoavgifter. Däremot motsätter man sig individuell debitering för fondtorget. Man menar att kostnaden kommer att bli mycket låg för de som berörs och att åtgärden snarast riskerar att leda till krångligare administration och information om systemet.
Det andra förslaget, att göra om systemet helt och istället införa ett litet antal statliga fonder, skulle innebära att premiepensionssystemet förenklas för spararna, men att spridningen i utfall fortfarande kvarstår i det här förslaget eftersom det ska vara möjligt att själv välja risknivå.
Myndigheten påpekar att en överföring av hela kapitalet till ett fåtal fonder skulle innebära att dessa fonder blir mycket stora och konsekvenser för förvaltarrisk, ägarstyrning och marknadspåverkan måste utredas noggrant.
Däremot tar man inte ställning till de två förslagen i stort med hänsyn till att det är en politisk fråga.
Däremot menar man på Pensionsmyndigheten att utredningen saknar ett helhetsperspektiv i och med att premiepensionssystemet hanteras som en helt separat enhet och att man inte tar hänsyn till pensionssystemet i sin helhet. Framför allt gäller det tjänstepensionerna som, enligt Pensionsmyndigheten, borde beaktas i en analys av spridningen i utfall.