Arbetsgivarföreningen KFO och Arbetsgivaralliansen är tveksamma till det mesta i Pensionsåldersutredningen. KFO håller i och för sig med om att arbetslivet behöver förlängas, men i övrigt håller man inte med om mycket.
Man avvisar de flesta förslag som har med förbättringar i arbetsmiljön att göra. Man är tveksam till en höjning av den tidigaste åldern för uttag av pension och vill att frågan om att införa en riktålder i pensionssystemet ska utredas vidare. De avvisar också en höjning av åldersgränsen i LAS för att kvarstå i arbete och vill inte att riktåldern för pension ska användas för att förändra åldersgränserna i socialförsäkringssystemet.
Man avvisar också en höjning av den lägsta uttagsåldern från 55 år till 62 år.
Däremot är man positiv till trepartssamtal om tjänstepensionsvillkoren men skriver: "(Vi) förbehåller oss rätten att förhandla fram de villkor vi önskar och anser vara bäst. Man ifrågasätter också utredningens slutsats att tjänstepensionerna motverkar ett längre arbetsliv.
Vi kan förstå den ambition utredningen haft med att införa riktålder i det lagstadgade pensionssystemet och att det kan vara rimligt att höjningar sker i takt med att medellivslängden och hälsan ökar i samhället. Ett sådant införande skulle å andra sidan kunna innebära att en markör införs för när det är lämpligt att gå i pension, det som utredningen vill undvika, skriver man och påpekar att kanske bara en lägsta uttagsålder är att föredra.