NYHETSARKIVET
3 sep 2013 11:47
De flesta positiva till Pensionsåldersutredningens förslag
Nu är remisstiden för Pensionsåldersutredningens betänkande slut och det är många som känt sig manade att recensera förslaget. Genomgående är dock de allra flesta positiva till huvuddragen i betänkandet, att höja gränserna för pensionsåldern och att fortsättningsvis indexera den beräknade pensionsåldern mot utvecklingen av livslängden. Däremot är skepsisen stor inför tanken att mer eller mindre tvinga avtalsparterna att följa lagstiftningen även för tjänstepensionerna.

ISF, Inspektionen för Socialförsäkringen, ställer sig i stort sett helt bakom utredningens förslag, men påpekar att delar av förslagen kan göras tydligare. Man föreslår att uppräkningen av pensionsåldern ska förfinas något. ISF påpekar att även om trenden tydligt går mot högre medellivslängd, så förekommer det med jämna mellanrum att en åldersgrupps medellivslängd är lägre än nästa grupps. Det kan i vissa fall kan slå igenom i indexeringen och göra att pensionsåldern tillfälligt sänks trots att medellivslängden i grund och botten ökar.

Försäkringskassan är i stort sett positiv till utredningsförslagen men är tveksam till statlig inblandning i tjänstepensionerna.

”Försäkringskassan vill framhålla att, såsom även utredningen påpekar, avtalsfriheten utgör en viktig del av del i den svenska modellen och bör värnas. Försäkringskassan anser därför att parterna först bör beredas möjlighet att själva utforma tjänstepensionerna så att de underlättar för ett längre arbetsliv, utan statens deltagande”, skriver man.

Också Medlingsinstitutet är mycket kritiskt till idén att via samtal få parterna med på en höjning av tjänstepensionsuttaget.

”Det är en svår balansgång för staten att åstadkomma angelägna reformer på områden som helt eller delvis är reglerade i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Avtalen kan i vissa fall vara så konstruerade att reformerna inte får avsedd effekt. Att sätta gällande avtal ur spel genom lagstiftning är en högst vansklig åtgärd med tanke på att Sverige ratificerat ILO-konventionerna nr 98 om organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten och nr 154 om främjande av kollektiva förhandlingar”, skriver Medlingsinstitutet.

Pensionsmyndigheten är till skillnad från många andra positiva till trepartssamtal mellan stat och arbetsmarknadens parter. Detta eftersom individens val av pensionsålder påverkas av tjänstepensionernas utformning.

Man håller också med ISF om att indexeringen för höjning av riktvärdet för pensionsåldern är för snävt tilltagen.

”Pensionsmyndigheten ställer sig bakom förslaget att införa begreppet riktålder och principen att riktåldern höjs i takt med livslängdsutvecklingen. Vi anser dock att beslut om framtida värden på riktåldern ska avse en längre period, baserad på prognoser för medellivslängdens utveckling”, skriver Pensionsmyndigheten.

Arbetsgivarverket är positivt till att pensionssystemet anpassas till ökningen av medellivslängden men är tveksamt till införandet av en riktålder.

”Det är stora skillnader mellan olika personers livsförlopp och arbetskarriärer. Några börjar arbeta sent i livet efter en lång utbildningstid, andra börjar tidigt i livet ibland i fysiskt krävande arbeten. En riktålder för pension kan därför vara missvisande i det enskilda fallet och förstärker inte ett tidigare inträde på arbetsmarknaden”, skriver man i sitt remissvar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907