Förvirringen kring Solvens 2-direktivet verkar vara större nu än någonsin. På pappret har direktivet redan införts, men när det träder i kraft i verkligheten är fortfarande inte klart.
Enligt ett ändringsdirektiv från förra hösten, 2012/23/EU, så sköts införandet av Solvens 2 upp från 31 oktober 2012 till 30 juni 2013. Efter det har datumet inte ändrats mer vilket innebär att direktivet varit i kraft i nästan två månader. Men vad det innebär i praktiken är det fortfarande ingen som vet.
På Finansinspektionen kan man i dag bara säga att man väntar på besked om införandet. Samma sak från Finansdepartementet. Solvens 2 har formellt sett trätt i kraft men när det ska implementeras är fortfarande oklart.
- Införandet av Solvens 2 har blivit en förhandlingsfråga under Omnibus 2, säger Eva Furberg, projektledare för Omnibus 2 på Finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
Men när Omnibus 2 blir antaget är också oklart. Det har tidigare talats om att det ska presenteras ett förslag under september. Men det är inte självklart att det gäller längre.
- Vi hoppas att det ska vara genomfört före årsskiftet, säger Eva Furberg.
Sovens 2-direktivet har alltså trätt i kraft, men stora delar av innehållet och när implementeringen ska vara genomförd är alltså fortfarande oklart. Det innebär också att alla medlemsstater i EU är non compliant, även om det inte ligger i någons intresse att påpeka detta. Formellt kan det dock innebära att Sverige straffas av EU-domstolen för att inte ha implementerat direktivet i tid. Och för dem som arbetar med implementeringen på nationell nivå innebär situationen en hel del problem.
- Det här är en olycklig situation som vi måste förhålla oss till, säger Eva Furberg.