Det strider mot EU:s princip om fri rörlighet för arbetskraft att inte tillåta personer som tar anställning i ett annat EU-land eller EU-institution att flytta med sig kapital motsvarande intjänade pensionsrätter. Det slår EU-domstolen fast i ett förhandsavgörande.
Italiensk institution för social trygghet, INPS, har nekat en person anställd i Tyskland att föra över kapital som motsvarar pensionsrätter intjänade i Italien till sin arbetsgivares pensionsplan.
Mannen är anställd på Europeiska Patentverket, EPV, som har ett pensionssystem som är skilt från medlemsstaternas och unionens pensionssystem. Enligt en artikel i EPV:s pensionsbestämmelser ska anställda kunna föra över kapitalvärde som motsvarar de rättigheter som tidigare tjänats in i andra pensionssystem under förutsättning att det är tillåtet i de systemen. Det sägs däremot inget om möjligheten att lägga samman avgiftsperioder och därmed kumulera pensionsgrundande tjänsteår.
INPS har inte tillåtit den överflyttningen och EU-domstolen har därför betts reda ut om det rör sig om ett brott mot den fria rörligheten i unionen.
Om systemet med överföring av kapitalvärde för en ny arbetstagare inte kan användas så är det i princip ett hinder för arbetskraftens fria rörlighet menar domstolen i sitt förhandsbesked. Det skulle nämligen göra att anställda som inte når upp till minimiperioden som krävs i nationell lagstiftning för att ha rätt till pension riskerar att förlora pensionsförmåner som de skulle haft om de inte tagit anställning i ett annat EU-land.