Pensionsmyndigheten har i regleringsbrev från regeringen fått i uppdrag att tydligt berätta vilken information man ger spararna och ickevalsalternativet AP 7 Såfa. Myndigheten har nu svarat med en rapport där man lovar att skapa bättre samstämmighet och tydlighet i informationen till spararna. Man vill dock inte riktigt ta ställning till hur positiv man ska vara i beskrivningen eller om man aktivt ska sälja ickevalsalternativet som ett bättre alternativ till att ge sig ut bland fondtorgets drygt 800 fonder.
I rapporten skriver man: I vilken utsträckning Pensionsmyndigheten bör och ska leda in till förvalsalternativet i större utsträckning än idag har inte analyserats inom ramen för detta uppdrag.
Däremot lovar man regeringen att undvika otydligheter när man beskriver ickevalsalternativet och ska fortsättningsvis inte säga eller skriva att förvalsalternativet är en statligt förvaltad fond med direktiv från staten att ge hyfsad avkastning till en rimlig risk, att förvalsalternativet kan vara ett fullgott alternativ för den som är totalt ointresserad av placeringar, eller att förvalsalternativet är ett alternativ som stått sig ganska bra hittills. Detta eftersom detta inte alltid kan anses vara objektivt.
Vad man däremot ska göra är att anpassa informationen till pensionssparares förmåga att ta till sig information, vilket bör innebära att man ska uttrycka svåra saker ännu enklare än hittills. Man lovar dessutom att skapa tydligare grafiska illustrationer.
Uppdateringen är planerad inför 2014 års utskick till nya pensionssparare.
Vid årsskiftet hade cirka 2,9 miljoner pensionssparare sina premiepensionsmedel placerade i AP7 Såfa. Det är cirka 44 procent av de totala 6,6 miljoner pensionssparare inom premiepensionssystemet.
Ickeväljarna har dock mindre pengar eftersom unga med små inkomster i större utsträckning väljer att inte välja. AP 7 Såfa rymmer bara en dryg fjärdedel, 28 procent, av det totala fondinnehavet i systemet, cirka 132 miljarder kr.