NYHETSARKIVET
27 jun 2013 12:01
Peter Norman svarar på Pensionsnyheternas brev om transparens
I juninumret av Pensionsnyheterna Analys, som utkom den 12 juni, skrev vi ett öppet brev till Finansmarknadsminister Peter Norman. Anledningen var att det nuvarande skattesystemet missgynnar transparensen och gör det svårt för konsumenterna att värdera försäkrings- och rådgivningstjänster. Om tjänsterna klumpas ihop i en försäkring så råder skatte- och momsfrihet. Om man i stället vill köpa eller erbjuda anställda rådgivning- eller administration separat så blir det både förmånsskatt och moms.

Det här gör att transparensen blir lidande, något som knappast gynnar konsumenterna och konkurrensen på marknaden, eftersom reglerna gynnar den mest svårgenomskådliga modellen, skrev vi då. Det vidhåller vi, även efter att ha läst svaret nedan.


Bäste Mikael,

Tack för ditt brev. För att stärka konsumentens ställning på finansmarknaderna har regeringen initierat en rad åtgärder. Merparten av dem syftar till att ge konsumenten en starkare position i relation till andra aktörer som banker, försäkringsbolag, förmedlare och rådgivare.

En anledning till att stärka konsumenten är att hans eller hennes intressen inte alltid sammanfaller med rådgivarens eller förmedlarens intressen. Om rådgivaren eller förmedlaren har tydliga ekonomiska incitament för att förespråka en viss lösning kan det förstärka problemet. Sådana situationer kan leda till att konsumentens val blir felaktiga, eller att de finansiella produkter och tjänster han eller hon köper blir onödigt dyra eller komplexa. Dessutom blir inte kostnaden för rådgivningen tydlig för kunden när den tas ut i form av olika provisioner.

En av de åtgärder regeringen vidtagit när det gäller rådgivning vid finansiella tjänster är att tillsätta en utredning som nu arbetar för fullt. Uppgiften är att analysera hur marknaden för finansiell rådgivning fungerar, och vilka brister som finns. Analysen och förslagen ska presenteras i november 2013.

Regeringen har också beslutat att tillsätta en utredning för att titta dels på frågan om provisionsförbud på värdepappersmarknaden, dels på frågan om rådgivning och förmedling som idag inte står under Finansinspektionens tillsyn bör göra det. Den utredningen ska presentera sina förslag nästa sommar, i juni 2014.

Därtill pågår det en hel del arbete på EU-nivå. Ett begränsat provisionsförbud vid oberoende rådgivning diskuteras i de s k MiFID 2-förhandlingarna, men det dröjer innan dessa regler finns på plats.

Ett annat förslag som förhandlas inom EU är ett reviderat försäkringsförmedlingsdirektiv (IMD2). Det innehåller också ett förslag om provisionsförbud vid oberoende rådgivning.

Slutligen vill jag nämna att i de nyligen avslutade EU-förhandlingarna om bolånedirektivet (MCD) beslutade man att införa krav på öppenhet och tydlighet kring provision och andra ekonomiska incitament vid kreditförmedling.

Sammanfattningsvis pågår det således en hel del arbete inom regeringskansliet och på EU-nivå för att stärka konsumenten i finansiella frågor.


Vänligen

Peter Norman
Finansmarknadsminister
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907