Att Alecta och parterna nu får till en uppgörelse med Finansinspektionen om den mycket infekterade frågan om Garantifonden är naturligtvis välkommet. För Finansinspektionen har det varit en mycket pinsam fråga eftersom det handlar om att myndigheten fattade ett felaktigt beslut när man gav parterna möjlighet att ha en partskontrollerad fond i försäkringsbolaget Alecta, som de kunde rekvirera pengar ifrån efter eget gottfinnande.
Det var för övrigt något som professor Erik Nerep vid Handelshögskolan konstaterade i ett rättsutlåtande där han skrev att FI:s beslut att godkänna Alectas ändrade bolagsordning inte förmådde läka den ogiltighet som vidhäftar bestämmelsen.
Garantifonden har två ganska olika syften och kommer att ha det även i framtiden, när den förs över till en stiftelse. Dels är den en sörts försäkringsrörelse för kreditrisk, som ska täcka upp för företag som inte klarar av att betala in sina premier i händelse av obestånd. Dels ska den också säkerställa organisationernas behov av pengar för att informera om ITP-planen och TGL.
Att de två syftena även i fortsättningen ska hänga ihop i samma stiftelse, fast de inte har ett smack med varandra att göra, ska nog mest ses som en eftergift från FI till parterna.
Från FI:s sida har man varit tvungen att se mellan fingrarna med att det inte blir någon renodling mellan de olika syftena i den nya stiftelsen. Parterna kan fortsätta att hämta pengar ur den skattkista man la rabarber på i Alectas utskiftning av överskottsmedel. FI måste också se mellan fingrarna med att partshanteringen av pengarna tidigare inte varit i enlighet med reglerna.
FI får alltså möjlighet att dra ett streck över det som varit och kan från och med 2014 se till att hanteringen av medlen i garantifonden och värdesäkringsfonden fortsatt kan ske i enlighet med de beslutade syftena och utan konflikt med gällande regelverk.
Alecta skriver att de omkring 1,7 miljarderna nu inte bedöms behövas för framtida förlusttäckning i Alecta. Pengarna har alltså blivit över och då kan parterna i fortsättningen förfoga över dem.
Man skriver vidare att åtgärden säkerställer den långsiktiga finansieringen av kollektivavtalsgarantin och parternas informationsgivning kring TGL och ITP. Det betyder att man lovar att man inte tänker hämta mer pengar ur Alecta, om man till exempel skulle få för sig att bygga någon ny pensionsrådgivningssajt, som PTK redan gjort. Nu har man så att man klarar sig. Bara avkastningen på de 1,7 miljarderna lär väl räcka till en hel del information.
Att man behöver så mycket pengar för information om ITP och TGL, ursprungligen fick man 2 miljarder som nu är nere i 1,7, förklarar man med att nya ITP 1, som kom till 2006, ökade konkurrensen avsevärt.
Det är intressant. På kollektivavtalsområdet för ITP finns det ju knappast någon konkurrerande pensionsplan och frågan är då varför man behöver informera mer om den nya planen än den gamla. Det kan förstås vara så att Alecta inte ensamt har hand om planen i monopol och att parterna kan se som sin uppgift att hjälpa Alecta att få in kunder med hjälp av information, nu när man öppnat för konkurrenter.
Pensionsnyheterna kan nöjt konstatera att frågan om Garantifonden som vi tog upp första gången 2009 nu fått ett svar, även om det tog lång tid. FI ger parterna absolution för det som varit och parterna kan fortsätta med sin finansiering via partsbolaget Alecta, precis som hittills. Det är ju avkastningen på miljardarvet kommer att hålla grytorna kokande även i framtiden.