NYHETSARKIVET
20 jun 2013 11:24
Kommunal: Viktigt med intjänande från första kronan
I går blev det nya pensionsavtalet för kommunanställda klart, AKAP-KL. Avtalet gäller alla födda 1986 eller senare och liknar ITP1 i stora delar. För Kommunal är det framför allt en del av det nya avtalet som är viktigt, att den tidigare intjänandegränsen på 21 år nu tas bort.

- För våra medlemmar som ofta börjar arbeta väldigt tidigt betyder det här mycket. De flesta börjar direkt efter gymnasiet när de är 18, 19 år, alltså långt under gränsen på 21 år, säger Anne-Maria Carlsgård, ombudsman Kommunal, till Pensionsnyheterna.

För många kommer det här alltså innebära att intjänandetiden ökar med omkring 5 procent.

- Nu får man betalt för hela arbetslivet. Eftersom många av våra medlemmar orkar arbeta till 65, i bästa fall, så kan man säga att de tjänar in i början det som de inte orkar i slutet, säger Anne-Maria Carlsgård.

Det nya avtalet blir helt premiebestämt. KAP-KL var premiebestämt upp till taket på 7,5 basbelopp och därefter förmånsbestämt. För just Kommunal innebär inte förändringen särskilt mycket.

- Vi har i princip inga medlemmar som når över taket så de absolut flesta hade premiebestämt redan tidigare, säger Anne-Maria Carlsgård.

Här någonstans kan man gissa att mindre fackförbund, som Läkarförbundet vars medlemmar tvärt om i stort sett mangrant ligger över taket, inte är så förtjusta i regeln att det är det största fackförbundet som sluter avtal med arbetsgivaren.

Det nya avtalet innebär inte någon ny upphandling av försäkringsgivare utan man hänger på det redan befintliga avtalet om KAP-KL.

- Vi har en ickevalslösning i KPA Pension och sen har vi ett anslutningsförfarande för de valbara bolagen. Vi förutsätter att de bolag som är med i KAP-KL också vill vara med i AKAP-KL, säger Anne-Maria Carlsgård.

En annan nyhet i avtalet är att man förbättrar tryggandegarantin för anställda inom PACTA-bolagen. När det nya avtalet införs kommer administratören att rapportera direkt till kollektivavtalsparterna om något bolag slutar göra premieinbetalningar.

- Vi kommer att få väldigt snabba och tydliga impulser på om något är fel. På det sättet slipper vi problemet med att uteblivna inbetalningar inte märks förrän vid pensioneringen. I och för sig finns det garantier som täcker uteblivna inbetalningar, men de täcker bara premiebeloppet, man går fortfarande miste om värdeutvecklingen, säger Anne-Maria Carlsgård.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907