Sveriges Kommuner och Landsting/Pacta och fackförbundet Svenska Kommunalarbetareförbundet har idag kommit överens om ett nytt pensionsavtal. Det nya avtalet är helt avgiftsbestämt och följer livsinkomstprincipen. Därmed blir det ett av de mest moderna på hela arbetsmarknaden. Det meddelar SKL i ett pressmeddelande nu på eftermiddagen.
Det nya avtalet, som än så länge bara inkluderar det största fackförbundet Kommunal, blir premiebestämt över hela linjen. Premienivåerna blir de vanliga, alltså 4,5 procent av lön under taket och 30 procent därutöver, alltså en kopia av ITP 1.
Det nya avtalet träder i kraft den 1 januari 2014 och gäller för arbetstagare som är födda 1986 och senare. Utgångspunkten i förhandlingarna har varit att hitta ett modernt och långsiktigt hållbart avtal.
Det har vi också lyckats med. Ett pensionsavtal som helt baserar sig på inbetalda avgifter är både tryggt för de anställda och förutsägbart för arbetsgivarna, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
Vi är nöjda med det nya avtalet och att vi lyckats förhandla om ett avtal där varje intjänad krona räknas och att det inte finns någon ålder för intjänande. Det gynnar särskilt Kommunals medlemmar som börjar arbeta i ung ålder, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.
Det nya avtalets konstruktion underlättar också rörligheten på arbetsmarknaden och främjar kompetensförsörjningen i sektorn. Tidigare oönskade inlåsningseffekter har eliminerats.
En nyhet i avtalet är att det inte längre finns någon lägre åldersgräns för att tjäna in pensionsavgift. Det bygger på livsinkomstprincipen då tjänstepension intjänas från första anställningsdagen, oavsett ålder. Den övre åldersgränsen för att kunna komma in i avtalet kommer följa skrivningarna i LAS om rätten att kvarstå i anställningen. På så sätt ligger avtalet helt i linje med förslagen i som förs fram i pensionsåldersutredningen.
Ytterligare nyheter är att det införs en tryggande inbetalning av pensionsavgift för anställda inom Pactaföretagen och att tid med graviditetspenning är grundande för pensionsavgift.
Pensionsnyheterna noterar att det nya avtalet har ingåtts med den lättaste motparten Kommunal. Det är endast ett fåtal anställda som går efter kommunals avtal som har lön över taket och alltså anledning att slåss för förmånsbestämd pension på lön över taket i den gruppen.
Till saken hör dessutom att de första som kommer att omfattas av avtalet bara är 27 år när avtalet träder i kraft, vilket innebär att det dröjer länge innan man fullt ut kan säga att man lyckats göra sig av med de förmånsbestämda pensionerna. Det har ju varit arbetsgivarnas dröm sedan lång tid tillbaka, men facken har hållit emot.
Och något avtal med tjänstemännen har man ännu inte. Där kommer det att bli tuffare eftersom man där har fler högavlönade, till exempel landstingsanställda läkare, som har mer att förlora på en övergång till premiebestämt.
Men det är klart, om man bara avtalar för dem som ännu går kvar i läkarutbildningen och inte gör något som drabbar några aktiva medlemmar på insidan kanske man kan lyckas med det också.
Och precis som på bankområdet kommer de mindre förbunden säkert att få anpassa sig och följa det avtal som finns om man inte lyckas komma överens med arbetsgivarna.