NYHETSARKIVET
5 jun 2013 11:53
Egenupphandlade tjänster juridisk snårskog för arbetsgivare
När arbetsgivarna tar över allt mer av arbetet med tjänstepensionen i form av egna upphandlingar och rådgivning till sina anställda så kanske de vandrar in i en gråzon rent juridiskt. Försäkringsjuristen Per Andelius menar att det beroende på omfattningen av biträdet till de anställda kan vara så att arbetsgivarna i vissa fall bedriver tillståndspliktig förmedlarverksamhet, och menar att de också riskerar ett rådgivaransvar. Tjänstepensionsrådgivning till anställda bör i många fall bedömas som finansiell rådgivning till konsumenter enligt Andelius och om så är fallet gäller ett regelverk som finansiella rådgivare har att anpassa sig till.

Men det är en snårig fråga och hittills har arbetsgivarnas ansvar för rådgivning och rekommendation om tjänstepensionen inte prövats juridiskt.

- Man kan inte säga att arbetsgivaren har ett ansvar just i egenskapen av arbetstgivare, men inte heller säga att de inte har ett ansvar, sa Per Andelius vid ett seminarium om upphandlade tjänstepensioner som arrangerades av Pensionsnyheterna igår.

Men frågan är alltså allt annat än enkel. Och var gränserna egentligen går för vad som är tillståndspliktig förmedling har inte riktigt prövats.

- Om man som arbetsgivare tar på sig rollen som försäkringsrådgivare bör man vara registrerad som försäkringsförmedlare. Men kan man vara förmedlare åt sina egna försäkringar? Det är paradoxalt, men om arbetsgivaren tar på sig ett så stort ansvar så är det rimligt att det följer med ett regelverk.

Att en arbetsgivare som upphandlat en egen tjänstepensionsplan skulle kunna bli skadeståndsskyldig om utfallet blir för dåligt är inte troligt menar Per Andelius. Att vissa pensioner faller ut mindre fördelaktigt än andra ligger i sakens natur, det finns knappast regler som lägger skadestånd på den som lyckas sämst utom i de fall där utfallet beror på vårdslöshet.

- Det finns inga skyldigheter att erbjuda tjänstepension. Så även om upphandlingen av tjänstepension går riktigt dåligt så kan arbetsgivaren med visst fog hävda att det inte gått lika dåligt som det skulle gjort om man inte erbjudit någon tjänstepension alls. Argumentet bär nog ej om arbetsgivaren varit försumlig vid sitt val av samarbetspartners. I andra länder gäller så kallad fiduciary duty som är en norm för arbetsgivaren, jag är inte säker om en motsvarande norm gäller i svensk rätt, säger Andelius

- Ju mer det man erbjuder liknar den tjänst man erbjuds av försäkringsförmedlarna desto större är risken att man har ett förmedlaransvar. Och någonstans går troligen gränsen för när man behöver förmedlartillstånd, säger Per Andelius.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907