PPM-utredningen presenterades i dag, men som väntat var det inte några konkreta förslag som lades fram. I stället vill utredaren Stefan Engström visa på två vägar för en omgörning av systemet.
Som Pensionsnyheterna rapporterade i går innehåller utredningen två olika förslag. Dels att behålla premiepensionssystemet ungefär som det ser ut i dag men några mindre förändringar. Dels att införa ett starkt begränsat fondtorg med en till tio förvaltningsalternativ.
I det första alternativet ligger fokus på spararnas valfrihet. Men priset för valfriheten är att det är stor spridning i utfallet, även om de flesta sparare har en ganska likartad avkastning så finns det extremfall med både mycket hög och mycket låg avkastning. Dessutom är det förhållandevis stora kostnader förknippade med ett så omfattande fondtorg.
Det andra alternativet innebär en stor begränsning av valfriheten. I praktiken ska spararna bara kunna välja vilken risknivå de vill ha och inte så mycket mer. Men den minskande valfriheten innebär också att spridningen av utfallet minskar och att förvaltningen blir betydligt billigare.
- Man måste ta ett steg tillbaka och fundera på vilka mål man har med premiepensionssystemet. Man kan konstatera att valfrihet kostar. Och vilket ansvar ska staten ha för utfallet?, sa Stefan Engström när utredningen presenterades i morse.
- Det här handlar inte om färdiga förslag, det handlar om vägval. Det första alternativet handlar om att behålla det nuvarande systemet och göra förbättringar utifrån de problem vi sett finns.
De förbättringar som föreslås om nuvarande system ska behållas är främst en begränsning av fondavgifterna och av risknivån.
- Vi har märkt att många fonder som lanserats på senare tid har enormt mycket högre avgifter än fonderna hade när systemet infördes och man sätter därmed rabattrappan ur funktion.
Man vill också ändra regelverket så att de som är aktiva på fondtorget får bära en större del av den faktiska kostnaden för detta. I praktiken att man börjar ta ut avgifter på fondbyten.
I det andra förslaget begränsas alltså möjligheterna att välja kraftigt. Enligt förslaget ska det istället införas ett litet fåtal fonder, mellan en och tio. Dessa ska sedan ha olika inriktning och därmed olika risknivå.
- Då har man kvar möjligheten för spararen att själv avgöra sin risknivå precis som den ursprungliga tanken var. Men det går inte längre att välja förvaltningsbolag.
Det är fortfarande långt till ett beslut om det framtida PPM-systemets utformning. Utredningen kommer nu att gå ut på remiss. Efter remissrundan ska man från politiskt håll ta ställning i frågan och utforma ett förslag som sedan i sin tur ska ut på ytterligare en remissrunda.