På Pensionsmyndigheten är man nöjda över regeringens förslag från förra veckan att avtal om premiepensionsrådgivning som görs över telefon måste bekräftas skriftligen. Förslaget kommer ursprungligen från just Pensionsmyndigheten som presenterade det i mars 2011 samtidigt som myndigheten lämnade förslag på hur massfondbyten skulle förbjudas.
- Man ska komma ihåg att det här är ett ganska stort avsteg från den avtalsrätt som funnits i Sverige de senaste 100 åren som säger att ett muntligt avtal gäller. Här har konsumentskyddet fått gå före och det är vi mycket positiva till, säger Thomas Norling, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Han menar att lagskärpningen beror på att de som säljer rådgivningstjänsterna utnyttjar det faktum att det ofta blir lite oklart vad man egentligen accepterar vid ett avtal över telefon.
- Jag tycker det är ett väldigt bra konsumentskydd. Säljarna utnyttjar det faktum att muntliga avtal gäller. Nu för man in ett moment där kunden, som ofta blir uppringd halv sju på kvällen när man har annat för sig, får en möjlighet att fundera på vad man accepterat och att kolla upp vad det är man ska betala för, säger Thomas Norling.
Enligt honom är det många som inte ens förstått att de ingått ett avtal efter sådana här samtal.
- Det många upplever är att de sagt ja till att få mer information. Sen får de en avi hem på 600 eller 1 000 kr och undrar vad det är för något. Det här är ett utbrett problem. Vi får omkring 3 000 samtal om året till Pensionsmyndigheten som handlar om förvaltningsföretagen och deras tjänster, säger Thomas Norling.
Förslaget ska nu ut på remiss.