Dagens ickevalsalternativ i Premiepensionssystemet, Sjunde AP-fondens Såfa, är inte ändamålsenlig, och fungerar dessutom inte som PPM-spararna själva skulle vilja. Det menar Skandia som i stället tycker att ickevalsalternativet bör vara en traditionell försäkring med återbäring.
I dag hamnar de som inte gör något aktivt val i AP7:s Såfan. I praktiken en globalfond med hävstång där spararen efter 55 års ålder börjar fasas över till en räntefond. Aktieexponeringen är mycket hög, 150 procent i normalfallet, fram till dess att nedtrappningen börjar.
Skandia har gjort en undersökning där man frågade knappt 1 000 personer om deras åsikter om premiepensionen. De absolut flesta menar att de vill ha en stadig avkastning till låg risk före en potentiellt högre avkastning till högre risk. Detta gäller i än högre utsträckning för hur man vill att ickevalsalternativet ska vara utformat, alltså ganska långt ifrån dagens verklighet.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, ser också ett annat problem med Såfan. Eftersom den utvecklas efter ett globalindex kan två personer som går i pension samma år få radikalt annorlunda pensioner. Han har gjort en beräkning på vad som hänt om Såfan haft den utformningen den har i dag när finanskrisen slog till 2008 och hur det skulle ha påverkat två personer som gick i pension i början respektive slutet av året.
- Det skiljer cirka 20 procent i pensionskapital, allt annat lika. Vad ska man säga då? Att han som fick minst hade otur?, säger Mattias Munter.
I beräkningen har man dock utgått från att de två personerna valt att gå över till traditionell förvaltning under utbetalningstiden. Hade de inte gjort det skulle skillnaden ha raderats ganska omgående, även om det inte går att säga att någon skulle vunnit på det.
Han är dock inte negativ till Såfan i sig.
- Jag tycker Såfan är en bra konstruerad fond och tycker att alternativet ska finnas. Men passar den allra bäst för den passiva spararen? Nej, jag tycker inte det, säger Mattias Munter.
Mattias Munter vill i stället se en lösning där ickevalet är en traditionellt förvaltad försäkring med återbäring. Det skulle ge en jämnare utveckling över tid och ta bort risken att utfallen mellan olika sparare blir stort.
- Tittar man på andra pensionssystem, som tjänstepensionsavtal, så har de uteslutande traditionell förvaltning som ickeval, säger han.
Men varför har Skandia då gjort sig besväret att fundera över ickevalet i PPM? Jo, premiepensionssystemet är designat för att staten inte ska ta någon risk i det. Om ickevalet blir en statligt ägd traditionell försäkring skulle risken bli påtaglig. Inte minst i takt med att kapitalet i systemet ökar. Mattias Munter har en lösning också på det:
- Det är bättre om man använder sig av de traditionella livbolag med återbäring som finns i dag, säger han.
De är inte många, i praktiken bara Skandia och Folksam. Men det är inte de många miljarderna i nytt försäkringskapital som lockar.
- Jag tycker det viktigaste är att man öppnar för det här. Sen är vi beredda att sätta och ned och diskutera det praktiska, säger Mattias Munter.