NYHETSARKIVET
7 maj 2013 12:43
Gamla IT-system en utmaning för livbolagen
Många bolag inom livförsäkringsbranschen dras med gamla IT-system, men att byta ut dem är både dyrt och mödosamt. Det finns många bud på hur man ska göra för att lösa problemet, vidareutveckla sitt gamla system, köpa ett standardsystem eller som KPA Pension gjorde nyligen och köpa ett bolag och få ett system på köpet. Frågan diskuterades i dag på seminariet ”Åldrande IT-system – en utmaning för den svenska livförsäkringsbranschen?” som arrangerades av Svenska Försäkringsföreningen.

Många av de äldre bolagen har i dag IT-system som är närmare 40 år gamla. Lappade och lagade och tillbyggda, men fortfarande fullt fungerande.

- Det är väl en del av det hela att de system som man har är så pass bra och att de stödjer verksamheten så bra att det är svårt att byta ut dem bara för att de är gamla. Risken är att ju mer man jobbar med de befintliga systemen desto mer komplexa blir de och desto svårare att underhålla blir de, säger Lars-Ove Wängemar, konsult med lång erfarenhet av IT-utvecklingsfrågor i branschen.

- Flera av de äldre livbolagen som var tidigt ute, Skandia, SEB, Folksam, har fortfarande sina gamla system kvar, även om de moderniserat dem på ytan, säger Lars-Ove Wängemar.

Men nu börjar systemen bli så gamla att de som varit med från starten börjar gå i pension. Därmed finns risken att det uppstår ett kompetensvakuum i organisationerna när ingen vet hur de system man arbetar med fungerar i grunden.

- De som var med och utvecklade systemen som finns på bolagen idag är över 50 år och många har redan gått i pension. Då gäller det att kunna föra vidare kunskapen inom företaget om hur systemen fungerar.

Men vad är då den bästa lösningen för livbolagen? Att utveckla ett nytt eget system, som Alecta nyligen gjort, blir lätt en miljardaffär. Ett alternativ som blivit allt mer populärt är att köpa in standardsystem från utomstående leverantörer.

- Nya bolag, sådana som startat efter 1990, har i stort sett samtliga köpt standardsystem, undantaget är väl Avanza som utvecklat ett eget system, säger Lars-Ove Wängemar.

Han tar även upp ett tredje alternativ som kan vara intressant om livbolagen bestämmer sig för att de inte måste ha unika lösningar.

- I Finland finns bolaget Arek som startades i mitten av 00-talet. I stället för att bygga varsitt system så bildade livbolagen ett gemensamt it-bolag som utvecklar ett system som alla använder. I dag är det 13 bolag som använder det systemet, säger Lars-Ove Wängemar.

- Det är ungefär som om man i Sverige kom överens om att alla bolag på ITP-området kommit överens om att dela på kostnaderna för IT-systemet. Det kanske inte skulle fungera i Sverige, men i Finland har det fungerat i drygt tio år, säger Lars-Ove Wängemar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907