Den långdragna frågan om momsgrupper är nu löst. EU-domstolen slår i en dom från i går fast att de svenska reglerna om momsgrupper inte strider mot EU:s mervärdesskattedirektiv.
Företag som ingår i en momsgrupp behöver inte betala någon moms vid affärer mellan bolagen. Bolagen i gruppen ses också som ett bolag i förhållande till andra företag i momssammanhang. I dag är det bara företag i finans- och försäkringssektorn, som står under Finansinspektionens tillsyn, som kan bilda momsgrupper i Sverige.
EU-kommissionen ansåg att begränsningen av rätten att få bilda momsgrupp står i strid med mervärdesskattedirektivet och stämde därför Sverige för fördragsbrott vid EU-domstolen den 5 oktober 2010. Men domstolen gör alltså en annan bedömning och slår fast att de svenska reglerna med sina begränsningar får vara kvar.
Kommissionen gjorde gällande att en nationell ordning för mervärdesskattegrupper måste tillämpas på alla företag som är etablerade i den berörda medlemsstaten, oavsett vilken typ av verksamhet som företagen bedriver.
Enligt kommissionen är det gemensamma systemet för mervärdesskatt ett enhetligt system, och införandet av en särskild ordning i detta system måste därför i princip göras så att ordningen blir generellt tillämplig. De stöder sig på artikel 11 i mervärdesskattedirektivet som inte nämner något om att det skulle gå att begränsa tillämpningen till en viss sektor. Sverige menar tvärt om, att artikeln visst kan tolkas som att det är möjligt för enskilda medlemsländer att ha regler som bara medger momsgrupper i vissa sektorer.
Domstolen skriver i sin bedömning att den aktuella artikeln inte ger medlemsstaterna möjlighet att ställa upp andra villkor för att näringsidkare ska få bilda en mervärdesskattegrupp, som att de ska utöva ett visst slags verksamhet eller tillhöra en viss bransch.
Enligt den nu aktuella artikel 11 i mervärdesskattedirektivet får medlemsstaterna vidta de åtgärder som är nödvändiga för att förhindra att tillämpning av artikeln möjliggör skatteundandragande eller skatteflykt. Sverige har anfört att man, i enlighet med artikel 11 andra stycket i mervärdesskattedirektivet, i syfte att förhindra skatteundandragande och skatteflykt, har beslutat att begränsa möjligheten att bilda en mervärdesskattegrupp till att avse företag som direkt eller indirekt står under Finansinspektionens tillsyn och som således omfattas av ett regelverk för offentlig kontroll.
Enligt domstolen har kommissionen inte på ett övertygande sätt visat att det saknades fog för denna åtgärd, mot bakgrund av syftet att förhindra skatteundandragande och skatteflykt.
EU-domstolen menar att kommissionen inte visat att det strider mot unionsrätten att begränsa ordningen enligt artikel 11 i mervärdesskattedirektivet till att endast gälla företag i finans- och försäkringssektorn.
I och med domen går EU-domstolen mot generaladvokatens yttrande i målet.