Livförsäkringar hamnar i bottenskiktet när Konsumentverket rankar konsumenternas värderingar och upplevelser av olika sorters konsumtion. Det skriver Konsumentverket i Konsumentrapporten 2013 som presenterades i dag.
Konsumentverket har utvecklat Konsumentmarknadsindex, KMI, för att kunna jämföra konsumenternas förutsättningar på olika marknader.
I ett urval av 45 olika sorters köp så hamnar livförsäkringar på tredje plats nedifrån. Bara fast telefoni och tv-abonnemang anses vara svårare att köpa. Livförsäkring får ett index på 3,22 på en 5-gradig skala.
Försäkringar anses vara komplexa och krångliga och kunderna känner sig i underläge. Livförsäkringar har lägst index bland försäkringarna, men branschen som helhet ligger inte mycket bättre till med ett totalindex på 3,36, återigen bara slagen av telekommunikation.
Man har också indexerat möjligheten att jämföra produkter. Livförsäkring hamnar återigen näst längst ned. Bara 23 procent av de tillfrågade konsumenterna tyckte det var enkelt att jämföra livförsäkringsprodukter.
- Sparande och pensionsprodukter upplevs som väldigt komplexa och man känner inte till kvaliteten på det man köper. Det är också produkter som ställer höga krav på kundernas egen kunskap, säger Peter Vikström, analyschef på Konsumentverket, till Pensionsnyheterna.
Indexet baseras på kundernas egna upplevelser varför den inte säger något om hur bra produkterna och informationen kring dem egentligen är, utan förmedlar bara känslan som kunderna har.
- Det är så här man upplever branschen, att man inte är riktigt nöjd efter ett köp. Naturligtvis är det väldigt otacksamt att sälja sparande- och försäkringsprodukter, men det är så kunderna upplever det här, säger Peter Vikström.
Mycket av problemet ligger alltså i produkterna själva. De är komplexa och det är svårt att veta om man får en bra produkt eller inte eftersom resultatet inte märks förrän efter lång tid. Men Peter Vikström menar att det ändå finns saker att göra för att förbättra kundupplevelsen.
- Det man kan göra är att göra informationen tydligare och enklare.
Det här är första gången man gör en konsumentundersökning på så här stor skala. Tanken är att den ska vara årligt återkommande.
- Tanken är att vi ska kunna använda den som ett verktyg för oss att se om den tillsyn vi gör får avsedd effekt, säger Peter Vikström.