Riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om skatt på finansiella transaktioner går alltför långt.
Vi kan inte acceptera ett så långtgående skatteförslag som skulle komma att beröra oss, trots att vi inte deltar i samarbetet. Dessutom är förslaget alltför oklart och griper in i områden där andra regler tar vid så tillämpningen blir diffus, säger skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M).
Sverige deltar inte i samarbetet, men finansinstitut i Sverige ska ändå beskattas i vissa fall. Riksdagen anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och har därför skickat ett motiverat yttrande till EU.
Vi har även uttalat att en rad frågetecken kring förslagets utformning måste rätas ut, innan förslaget kan betraktas som färdigt för beredning, fortsätter von Sydow.
EU har tidigare sagt ja till att låta elva EU-länder inleda ett fördjupat samarbete om skatt på finansiella transaktioner. De länder som deltar i samarbetet är Belgien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Österrike, Portugal, Slovenien och Slovakien.
Enligt EU-kommissionens förslag ska all finansiell handel med anknytning till de elva samarbetsländerna kunna beskattas. Det betyder att finansinstitut i Sverige ska beskattas då de handlar med en part som finns inom samarbetsområdet, något som kommer att bidra till att höja kostnader och minska avkastningen även för svenska institut som placerar på de marknader som väljer att ta ut skatten.
Handel mellan parter inom Sverige ska också kunna beskattas om den sker med sådana finansiella instrument som har sitt ursprung inom det fördjupade samarbetet.
Riksdagen anser att den delen av förslaget som rör beskattning av aktörer i länder som inte deltar i samarbetet är problematisk. Det är enligt riksdagen oklart hur en sådan beskattning ska fungera rättsligt och praktiskt. Därför är det också svårt att bedöma vilka effekter förslaget kommer att få. Riksdagen anser att förslaget är oklart och att det går längre än vad som är nödvändigt för att nå målen.