Tidigare finansministern Erik Åsbrink (S), som bland annat är ordförande i Alecta, skriver i dag på DN Debatt att det behövs en ny skattereform i Sverige. Han ser paralleller till de reformer som gjordes 1981 under den underbara natten och beslutet 1989 om århundradets skattereform.
Åsbrink vill nu ännu en gång reformera systemet så att det (återigen) blir enkelt och begripligt, främjar tillväxt och välfärd men samtidigt inte ökar inkomstklyftorna.
Han vill avskaffa hela den statliga inkomstskatten och endast ha kvar kommunalskatten, något som kommer att kosta statskassan miljarder i minskade intäkter. Dessa miljarder vill han hämta tillbaka genom en breddad skattebas för moms, återinförd fastighets-, arvs- och gåvoskatt samt höja skatten på pensionssparande.
Det sistnämnda skulle medföra att den nuvarande avkastningsskatten skulle ersättas med vanlig kapitalskatt på 30 procent, något som i många fall skulle minska attraktiviteten i pensionssparandet. Detta trots att det nuvarande pensionssystemet kan förväntas ge lägre pensioner på sikt, något som kan tala för att det kan bli nödvändigt att öka det privata sparandet.
- Jag vill betona att jag skrivit artikeln som privatperson och att den inte har något att göra med att jag är ordförande i Alecta eller något annat uppdrag som jag har, säger han till Pensionsnyheterna.
- Det kommer alltid att bli plus och minusposter för varje individ men det är den sammantagna effekten jag vill åt. Att införa en enhetlig skatt på pensionssparandet skulle bli en viktig källa till finansieringen, säger han men tillägger att hans förslag bara är en enkel skiss.
Han påpekar också att han inte bara vill ha en fullt finansierad skattereform utan att han även vill ha rimliga fördelningspolitiska effekter och säger att vanlig kapitalskatt på pensionsförsäkringar skulle innebära det.
Han verkar dock inte ha något stort hopp om att någon ska nappa på hans idéer i närtid.
- Jag väntar mig inte att något politiskt parti ska omfamna det här, i synnerhet inte före valet, säger han.