De som trivs med sitt arbete är mycket mer intresserade av att arbeta längre än till planerad pensionsålder jämfört med dem som inte trivs.
Hur bra man trivs påverkas i sin tur av en rad faktorer, som till exempel i vilken utsträckning man kan påverka sin arbetssituation, arbetsbelastning, arbetsplatsens utformning, chefens attityd och om man blivit utsatt för åldersdiskriminering.
En fjärdedel av dem som intervjuats i fokusgrupper och svarat på enkäter (652 personer) av undersökningsföretaget Ipsos uppger att de upplevt åldersdiskriminering, något som gjort att intresset för att stanna på jobbet minskat.
Ett långt arbetsliv förutsätter ett gott arbetsliv. Vi ser ett klart samband mellan trivsel och viljan att arbeta längre, säger Martin Linder, 2:e vice förbundsordförande på Unionen.
Unionen verkar inte tveka lika mycket om betydelsen av nedtrappning i arbetstid sent i arbetslivet, vilket Pensionsåldersutredningen ansåg och därför inte la några skarpa förslag om den saken. Här är det klart som korvspad, enligt ett pressmeddelande i dag.
När äldre medarbetare har möjlighet att trappa ned genom att arbeta färre timmar i veckan ökar sannolikheten att de vill och orkar arbeta fler år, säger Martin Linder.
I årets avtalsrörelse har Unionen säkrat möjligheten för medlemmarna att gå i delpension från 60 eller 62 inom vissa avtalsområden.