EU-kommissionen har gett ett uppdrag till den Europeiska finansinspektionen EIOPA att utföra en Quantitative Impact Study, QIS, för de europeiska tjänstepensionsinstituten IORP, för att få underlag till ett nytt direktiv på området.
Igår kunde EIOPA presentera de första och mycket preliminära resultaten från undersökningen, även om man gör många och långa reservationer för utfallet.
Av mätningen framgår att de svenska pensionsinstituten är väl rustade för att möta krav på tuffare kapitalkrav, om kommissionen väljer att applicera liknande solvensregler på IORP-instituten som de som ska gälla enligt Solvens II.
Nio institut från Sverige har ställt upp med underlag och skickat in kalkylblad som även kompletterats av FI. I praktiken har man här utgått från den svenska trafikljusmätningen som FI designat.
De länder som ser bäst ut, när det gäller förhållandet mellan kapital och åtaganden, är Sverige, Norge, Belgien och Tyskland i topp. De fyra har även ett överskott i förhållande till fonderingskraven. Även Holland har positiv balans mellan tillgångar och åtaganden men klarar inte av att möta fonderingskraven.
Irländska och brittiska institut är de som genomgående har svårast att klara kraven i EIOPAS QIS.
När man stressar instituten något, i det som kallas benchmarkscenariot, är det bara svenska och tyska institut som klarar sig fullt ut.
EIOPA skriver att man under juni månad ska komma med mer definitiva resultat och då även ta in åtgärder som de olika instituten har för att minska risken för underfinansiering, till exempel rätt till extra uttaxeringar från arbetsgivare, något som man inte vägt in i den nu genomförda utvärderingen.
Rapporten kan läsas i sin helhet genom att följa den här länken: