Idag presenterade utredare Ingemar Eriksson sitt slutbetänkande, Åtgärder för ett längre arbetsliv, SOU 2013:25, vid en pressträff i Rosenbad. Det kanske viktigaste är att han föreslår att gränserna när man ska ha rätt till sjukpenning, sjukersättning, a-kassa och flera andra socialförsäkringsförmåner ska höjas från dagens 65 år till vad han kallar en riktålder. Denna ålder ändras i takt med att medellivslängden ökar, något som Pensionsnyheterna kunde berätta i förra veckan.
- Om vi lever längre måste vi arbeta längre, konstaterade Ingemar Eriksson på dagens presskonferens i Rosenbad.
Utredningens förslag i korthet:
Enligt utredningen bör det införas en riktålder för när man ska gå i pension. Riktåldern ska följa medellivslängden.
- Avsikten är att riktåldern blir ett tydligt ickevalsalternativ för pensionering för de som vill få en godtagbar pensionsnivå och som inte gör alla beräkningar själva, förklarade Ingemar Eriksson.
I korthet ser utredningens förslag i den delen ut så här:
- 61-årsgränsen för tidigaste uttag av ålderspension i inkomstpensionssystemet höjs till 62 år från och med 2015 och enligt nuvarande prognoser till 63 år från och med 2019.
- 65-årsgränsen för garantipension, sjukersättning och andra förmåner höjs till 66 år från och med 2019, allt enligt nuvarande prognoser för medellivslängden.
- LAS-åldern höjs från 67 till 69 år från och med 2016.