NYHETSARKIVET
9 apr 2013 13:39
Utredaren: Staten tjänar på de höjda åldersgränserna – på sikt
Att höja åldersgränserna i sjukförsäkringen och för sjukersättningen (förtidspensionen) är mycket kostsamt för staten eftersom de är mer generösa än ålderspensionen. Båda ersättningarna är dessutom pensionsgrundande för allmän pension, något som gör det dyrt. Till det kommer att ett senare uttag av ålderspension leder till ett ”bättre” delningstal, vilket slår mot pensionssystemet.

Enligt utredningen ska det dock på längre sikt totalt ge ett positivt netto för staten i och med att fler arbetar längre och genererar nya skatteintäkter.

Utredningen har beräknat att längre arbetsliv kommer att förstärka de offentliga finanserna med 100 miljoner kr år 2015 och hela 3 700 miljarder kr, när reglerna fungerat en tid, år 2020 i utredningens medelalternativ. Dessutom räknar utredningen med att den ökade sysselsättningen ska ge ett positivt bidrag till pensionssystemets balanstal.

Kostnaden för att förlänga rätten till sjukpenning, a-kassa och de andra förmånerna summerar utredningen till 100 miljoner kr år 2015 och till 2300 miljarder kr år 2020.

Av de pengar som ”blir över” vill utredningen satsa på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, främst via permanenta ökningar av anslagen till Arbetsmiljöverket, något som beräknas kosta 200 miljoner kr 2015. Det beloppet ska dubbleras till 400 miljoner kr 2020.

- Vi kommer också att satsa mycket på att se till att åtgärderna som vidtas faktiskt får effekt. Därför är det viktigt att olika insatser som till exempel bättre utbildning till chefer och arbetsledare faktiskt får effekt på pensionsåldern, förklarade Ingemar Eriksson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907