Med anledning av dagens presentation av Pensionsåldersutredningen vill Skandia återigen väcka intresse för sin 15 år gamla produkt för avdragsgilla kompetenskonton. Då, 1998, floppade idén men nu dammar Skandias vd Bengt-Åke Fagerman och Pensionsekonom Mattias Munter av idén igen i en debattartikel i DI idag.
I Seniorbarometern har vi låtit intervjua Sveriges två mest bortglömda grupper pensionssparare, de som står inför pensionering och de som nyligen börjat ta ut pension. I resultaten såg vi flera saker som relaterade till pensionsålder, så vi ville gärna bidra med dem inför att utredningen släpps. Dessutom ville vi lyfta fram vår idé som lösning för att ge människor en andra karriär, säger pensionsekonomen Mattias Munter till Pensionsnyheterna.
Han säger vidare att han och koncernchefen inte har ett färdigt recept för hur pensionsåldersproblematiken ska lösas, men vill gärna bidra med perspektiv och idéer på möjliga lösningar.
Vi har förstått av den politiska debatten att man efterfrågar vägar för människor att ge sig in på en andra karriär. Stefan Löfvén nämnde kompetensförsäkring två gånger under sitt linjetal på socialdemokraternas kongress. Men Seniorbarometern visar att det är för sent när människor passerat 60-strecket, ska folk byta jobb för att vilja jobba längre behöver det ske tidigare. Vår Kompetensförsäkring från 1990-talet kan vara en bra utgångspunkt för att hitta en lösning.
- Om Sverige skulle införa någon form av kompetensförsäkring som skulle leda till ett längre arbetsliv, så skulle det sänka försörjningsbördan och ge ett extra samhällsekonomiskt utrymme. Men det förutsätter självklart att den verkligen skulle användas och ge den extra motivationen som behövs för att välja att jobba några år extra. Vi skulle gärna delta i samtal om hur det skulle kunna gå till, erbjuder Skandias pensionsekonom Mattias Munter.