Under den här veckan kommer det inre marknadsutskottet i EU-parlamentet att besluta om sina kompromissförslag till kommissionens direktivförslag för försäkringsförmedlarna, IMD 2.
Inre marknadsutskottets justeringar går i samma riktning som de som ekonomiutskottets rapportör Werner Langen, presenterade i december. I praktiken betyder det en uppmjukning på flera ställen där kommissionen tydligare ville tygla försäkringsförmedlarna, bland annat när det gäller att informera kunden om vilka ersättningar man får för förmedlingen och hur de beräknas.
Inre marknadsutskottet vill, enligt ett ännu inte officiellt utkast som Pensionsnyheterna tagit del av, gå i samma riktning i de delar som ligger under utskottets intressesfär.
I ett avseende vill man dock gå längre än vad kommissionen gjort hittills, när det gäller omfattningen av direktivet. I ett tillägg vill man likställa webbjämförelser av försäkringsprodukter med försäkringsförmedling. Det är en utvidgning av kommissionens ursprungliga skrivningar.
Utskottet vill göra skillnad mellan olika typer av ersättningar och är noga med att skilja mellan ersättningar som följer av försäkringskontrakt och andra ersättningar. Detta kan öppna för att andra ersättningar, möjligen kickbacks från underliggande fonder, inte ska ses som en direkt följd av ett försäkringskontrakt. Det vore i så fall är en uppmjukning av kommissionens skrivningar, som var tuffare och krävde att kunden skulle få reda på all ersättning, remuneration, som man skulle kunna få för förmedlingen.
Utskottet tycker inte heller att en förmedlares volymbaserade ersättningstrappor från försäkringsgivare ska vara något som man ska behöva berätta om för en kund. Därför förslår utskottet att dessa delar i kommissionens förslag stryks.
Man försöker också skapa ordning i vad som krävs för att en förmedlare ska ha tagit in tillräckligt med produktjämförelser för att ge en bra bild av vad som erbjuds på marknaden. Kommissionen ansåg att man skulle beakta ett tillräckligt stort antal försäkringskontrakt på marknaden men det inre marknadsutskottet skissar i stället på att man ska hämta informationen från ett tillräckligt stort antal försäkringsgivare på marknaden.
Det skulle vara en förenkling för förmedlare eftersom man då inte behöver ta upp alla likartade produkter i varje bolag. Istället skulle man kunna nöja sig med att undersöka vad de olika bolagen har att erbjuda en kund med ett visst behov.
Nu är det osäkert hur många av de synpunkterna från det inre marknadsutskottet som kommer att tas in i parlamentets kompromissförslag. Först ska utskottets slutgiltiga skrivningar läggas fast under innevarande vecka. Därefter ska det ekonomiska utskottet ta slutgiltig ställning och först därefter blir det förhandlingar i parlamentet. En omröstning om direktivet väntas i slutet av maj och då blir det intressant att se hur mycket av kommissionens direktiv som blir kvar