I stort sett hälften av Sveriges befolkning ser boendet som en del av sitt pensionssparande. Däremot är bara var fjärde som står inför pensioneringen som kan tänka sig att belåna bostaden för att få mer pengar att röra sig med.
Skandias pensionsekonom Mattias Munter varnar för att det inte är säkert att man kan realisera sitt sparande i bostaden om man väntar för länge. Varningen är en kommentar till resultaten i Skandias Seniorbarometer, som publiceras i dag.
Seniorbarometern bygger på intervjuer med dels personer som började ta ut pension de senaste fem åren, dels personer som planerar att börja de närmsta fem åren. Det utdrag som presenteras idag bygger på frågan om man ser sitt boende som en del av sitt pensionssparande, där Skandia också ställt frågan till befolkningen i stort.
Undersökningen visar att bland Sveriges befolkning i stort är det hälften (46 %) som ser boendet som en del av sitt pensionssparande. Däremot är det inte mer än var fjärde person som står inför pensioneringen (25 %) som faktiskt kan tänka sig att belåna bostaden för att få mer pengar att röra sig med. Bara tre procent av de nyblivna pensionärerna har sålt bostaden för att få loss pengar, enligt Seniorbarometern.
Även för den som är beredd att faktiskt omvandla bosparandet till reda pengar finns det fallgropar som Skandias pensionsekonom Mattias Munter vill varna för.
Att bli beviljad ett lån efter pensioneringen kan bli svårt för den som ensidigt sparat i bostaden, eftersom en låg inkomst kan göra det omöjligt att få låna, säger Mattias Munter.