Swedbank Försäkring, Nordea Liv & Pension, Danica Pension och SEB Trygg Liv. Så heter de försäkringsgivare som godkänts som leverantörer av ålderspension till den nya premiebestämda pensionsplanen, som Bankarbetsgivarna i BAO och Finansförbundet avtalade om förra året.
Det är en väntad uppställning. Bland de fyra storbankerna saknas bara Handelsbanken, som tills vidare inte erbjuder den nya premiebestämda planen.
Den nya planen gäller från den 1 februari, men arbetsgivarna kan välja en senare tidpunkt att ansluta sig. Det går, med andra ord, bra att fortsätta att arbeta med den gamla förmånsbestämda planen.
Det nya avtalet gäller bara för personer som nyanställs, bankanställda som är under 25 år och anställda som frivilligt väljer att byta till den nya premieplanen. Det gör att det till en början handlar om små eller mycket små premievolymer, totalt sett.
- Vi valde att göra ett anslutningsförfarande. Det är klart att det förnärvarande finns fyra alternativ som är godkända av BTP-nämnden, säger Tor Holmgren, jurist på BAO till Pensionsnyheterna.
När det gäller sjuk- och premiebefrielseförsäkringen så är det bara tre av de fyra som valt att erbjuda den. Nordea Liv & Pension valde att inte gå in i den delen.
När det gäller TGL och barnförsäkringen tillämpas inte anslutningsförfarande. SEB Trygg Liv har i konkurrens utsetts som leverantör för branschen i syfte att få så goda villkor som möjligt.
I kollektivavtalet gjordes ingen detaljutformning av försäkringsprodukterna som de anställda ska erbjudas. Det överläts till en den nyinrättade BTP-nämnden som nu har granskat och godkänt de offererade lösningarna.
I kollektivavtalet sägs att 2,5 procent av lönesumman under taket på 7,5 inkomstbasbeloppet ska gå till en trygg del, vilket inte var exakt definierat. Det har BTP-nämnden nu gjort och då bestämt sig för ett tekniskt riskmått, SRRI, som genom olika limiter ska se till att risken inte blir för hög så att anställda kan förlora sitt kapital på den trygga delen.
För den fria delen som motsvarar 2 procent av lönesumman, får de anställda själva välja placeringsalternativ utifrån det erbjudande som arbetsgivaren ställer upp och har fått godkänt. I praktiken är det rena fondförsäkringsalternativ.
Eftersom det är upp till arbetsgivaren att erbjuda alternativen är grundalternativet att de anställda hamnar i den egna sfären.
För företag som inte hör till storbankerna är det upp till varje arbetsgivare att bestämma sig för vilket eller vilka av de upphandlade alternativen man ska erbjuda sina anställda.