I höstas kom regeringens utredare med ett förslag till utökad flytträtt. Där föreslås att den ska gälla för premiebestämda tjänstepensioner, oavsett om de är individuella eller kollektivavtalade.
Hans Gidhagen, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv, anser att utredningens förslag riskerar att slå isär ett fungerande och att ett system utan utökad flytträtt medför upphandlingar med sund konkurrens, låga avgifter och kvalitetssäkrade produkter.
Han ser också en risk för att de rabatterade avgifterna, som fack och arbetsgivare lyckats förhandla till sig med ett antal pensionsförvaltare, kan försvinna.
Medlemsföretagen betalar in 40 miljarder kronor i premier varje år, så det är mycket som står på spel, vilket lockar nya aktörer. Lagstiftning om anställningsvillkor är att gå på tvärs med de kollektiva avtalslösningar som finns i Sverige, säger Hans Gidhagen i ett nyhetsbrev från Svenskt Näringsliv.
För Svenskt Näringsliv, säger Gidhagen, är det en självklarhet att den anställda ska ha möjlighet att välja hur tjänstepensionspengarna placeras.
Han betonar också att sparare inom avtalsplan SAF-LO och ITP har haft flytträtt mellan olika bolag, med hjälp från administrationsbolagen Fora och Collectum, sedan mitten av 00-talet. Möjligheten har under senare år utnyttjats av mer än en halv miljon anställda.
Det visar att det går att få moderna pensionsplaner att fungera på ett enkelt sätt. Dessutom är kollektiva lösningar norm på arbetsmarknaden, accepterat av fack och arbetsgivare, säger Hans Gidhagen.