NYHETSARKIVET
4 apr 2013 12:23
Pensionsreform 2.0 kan bli samlad proposition
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har lanserat uttrycket ”Pensionsreform 2.0” som ett sätt att beskriva de olika arbeten som just nu pågår för att uppdatera systemet, efter 12 års praktiska erfarenheter.

Han har, tillsammans med regeringskollegan finansmarknadsminister Peter Norman (M), tillsatt ett antal utredningar som ska tjäna som underlag för en renovering eller uppdatering av systemet.

Hittills har utredningen om AP-fonderna lämnats där huvudförslaget är att dagens fem AP-fonder, AP1-4 plus AP 6, konverteras till tre fonder med en helt ny styrmodell. Den har remissbehandlats med ”blandat” resultat, vilket innebär att det krävs en del armbrytning innan pensionsgruppen och de respektive partierna bakom överenskommelsen, kan enas om vad som är den bästa modellen.

Inom kort ska även Stefan Engströms utredning om premiepensionen presenteras och i nästa vecka väntas Ingemar Erikssons Pensionsåldersutredning lämna sitt slutbetänkande, om hur ett längre arbetsliv ska bli möjligt.

Än så länge har det varit ganska tyst om hur de olika partierna ser på de förslag som presenterats eller läckts.

Trots att det blir olika betänkanden för flera olika områden, är det troligt att det kommer att idkas en hel del byteshandel mellan de olika partierna för att man ska kunna bli överens. Det är också troligt att man då inte behandlar varje fråga för sig utan att man försöker behandla alla frågor i ett paket för att alla ska kunna få sina käpphästar matade och tillgodosedda.

Folkpartiet, som kanske är det parti som är nöjdast med reformen, är de som vill se minst förändringar. De har redan tidigt påpekat att de är emot ytterligare koncentration av AP-fonderna och har inte heller sett några större problem med premiepensionerna.

Från moderat håll har man talat om att man vill ha någon typ av höjning av pensionsåldern medan (S) visserligen kan se behovet, men då först vill säkerställa att arbetsmiljön förbättras så att det blir praktiskt möjligt för människor att skjuta på pensioneringen.

Enligt planerna ska en överenskommelse nås under våren och i bästa fall resultera i en proposition för Pensionsreform 2.0, men att gissa om utgången är svår.

Ett viktigt skäl till det är att den ”gamla” genomförandegruppen ersatts av den nuvarande Pensionsgruppen, som ska vårda överenskommelsen.

Skillnaden är att det i den gamla Genomförandegruppen var personer med stort eller mycket stort inflytande i sina respektive partier som bemannade gruppen. Idag är det ”vanliga” riksdagsmän som blir tvungna att gå tillbaka till sina respektive partier för att förankra förslag och ståndpunkter, något som gör att det kan bli en hel del diskussioner innan man är helt överens – om man nu blir det.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907