NYHETSARKIVET
22 mar 2013 12:34
Skandia: Bankerna får konkurrensfördelar med fullmaktsnoden
Louise Sander, försäljningschef på Skandia, säger att man från Skandias sida inte varit öppet negativ till fullmaktsnoden från början. Man har sett fördelar som gör att fullmaktshanteringen kan bli både enklare och billigare för kunden, om den kan göras digital. Efter att ha analyserat frågan djupare har hon dock blivit orolig för hur noden skulle kunna komma att utnyttjas, vilket gör att man inte längre är ”odelat positiv”. Detta främst för att det kan bli för lätt för kunderna att tända och släcka fullmakter.

- Det ska inte vara enkelt att till exempel gå in och ändra i hela sitt långsiktiga sparande via ett enkelt knapptryck på en smartphone. Det är beslut som får långsiktiga konsekvenser för kunder som kanske går miste om de garantier eller tappar riskskydd som de har i dag. Det är något som kräver eftertanke, inte bara ett ok i telefonen, säger hon till Pensionsnyheterna.

Hon menar vidare att den tänkta finansieringen av noden, åtminstone som den nu ser ut, innebär att de bolag som varit med om att finansiera uppbyggnaden av den så kallade MIS-standarden, som är basen för noden, helt enkelt ska ge bort värdet av den investeringen.

- Vi och de andra bolagen som investerat stora belopp i det systemet skulle nu bara ”ge bort” den investeringen till andra, som inte varit med och betalat under de åren som det varit igång år som systemet varit i gång, säger hon.

Hennes största oro är att ett alltför enkelt och digitalt fullmaktsystem skulle skapa enorma fördelar för banker och bankägda försäkringsbolag.

- De har ju möjlighet att till exempel villkora bolånen mot att man flyttar en försäkring till dem. Om vi ska ha någon typ av digital fullmaktshantering måste vi skapa effektiva spärrar mot att det kan ske, säger hon.

Hon tillägger att det faktum att noden kan ge banker inblick i kundernas engagemang i försäkringsbolagen men att de i sin tur inte får någon insyn i kundernas bankförhållanden, är orimligt och ger konkurrensfördelar för bankerna.

Vad som nu sker är hon inte klar över, men säger sig ändå vara nöjd med att frågan nu diskuterats på allvar i styrelsen för Svensk Försäkring och att individualbolagen börjat göra sin stämma hörd.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907