På Skandia, som tillsammans med KPA Pension nu blir ensamma på marknaden för kommunal pensionsadministration, menar man att det är tråkigt att konkurrensen nu minskar, men i övrigt betyder inte affären mellan SPP och KPA Pension särskilt mycket. KPA Pensions roll är redan så dominerande att det inte spelar särskilt stor roll om de ökar marknadsandelen ytterligare, menar man.
- Det första som slår mig är att det är trist för kommuner, landsting och deras anställda att konkurrensen minskar. Jag hade gärna sätt att det fortsatt att vara tre jämnstarka bolag som konkurrerade på den här marknaden. Och hellre att det vore fyra bolag än två, säger Greger Gustafson, försäljningschef offentlig affär Skandia, till Pensionsnyheterna.
Att KPA Pension nu tar över de marknadsandelar som SPP tidigare haft bekymrar honom däremot inte särskilt.
- Om de växer från 75 procent av pensionsadministrationen till 85 procent så spelar det inte så stor roll, känner jag.
Även om man på Skandia inte känt till att affären varit på gång så tycker Greger Gustafson att det märkts att kommunaffären inte riktigt passat in i SPP.
- Under senare tid har SPP förlorat marknadsandelar och det har märkts att något varit på gång. Vi har inte riktigt kunnat se att de haft en tydlig strategi med sin kommunala verksamhet, säger han.
Skandia däremot har de senaste åren vunnit en hel del upphandlingar och ökat sina marknadsandelar.
- Den här affären mellan KPA Pension och SPP påverkar inte oss så mycket i praktiken. Vårt mål är fortfarande att ta en tredjedel av marknadsandelarna och vi växer med den takt vi känner att vi klarar av och så att kunderna kan veta att vi gör ett bra jobb, säger Greger Gustafson.