Kammarrätten i Stockholm ger Pensionsmyndigheten rätt när de valde att ändra ett beslut om pensionsutbetalning efter att det visat sig att beslutet var baserat på felaktiga uppgifter.
Ärendet gäller en kvinna som uppgett att hon bott i Sverige under de år hon haft småbarn och att hon därmed skulle vara berättigad till pensionsgrundande belopp för barnaår. Det visade sig senare att kvinnan inte haft uppehållstillstånd för de aktuella åren och att hon därmed inte skulle varit folkbokförd i Sverige eller haft pensionsrätt för de åren.
Frågan är därför om Pensionsmyndigheten haft rätt att ändra sitt beslut om pensionsgrundande belopp för de åren till kvinnans nackdel.
I normalfallet är det inte tillåtet att ändra ett myndighetsbeslut till en privatpersons nackdel. Men det är möjligt att ompröva beslut om pensionsgrundande belopp då underlaget för beslutet var uppenbart felaktigt eller ofullständigt, eller om det föreligger andra synnerliga skäl.
Kammarrätten konstaterar att det ursprungliga beslutet togs genom automatisk databehandling grundad på uppgifter från folkbokföringsregistret. Uppgiften om att kvinnan varit folkbokförd i Sverige trots att hon rätteligen inte borde vart det var alltså grund till beslutet. Därför finner kammarrätten att beslutet tagits på felaktiga grunder och att Pensionsmyndigheten har haft fog för sitt omprövningsbeslut.
Förvaltningsrätten hade tidigare gett kvinnan rätt men kammarrätten ändrar alltså den domen.