NYHETSARKIVET
12 mar 2013 12:30
Även Söderberg & Partners tillåter hög flyttavgift
Det är inte bara Max Matthiessen som avtalat om möjlighet till höga flyttavgifter för företag och anställda som vill flytta ut försäkringar. I Max Matthiessens fall innebär det att en flytt kan kosta fem procent av kapitalet och nu meddelar även Söderberg & Partners att vissa försäkringsgivare i en av bolagets upphandlade planer har motsvarande villkor.

Det innebär att den flyttavgift som gäller vid direktupphandlad försäkring, i normalfallet maximalt två procent, i Söderberg & Partners fall kan uppgå till 5 procent, alltså mer än det dubbla. Uppsidan för den anställde, precis som i Collectum, ska istället vara en möjlighet att under avtalstiden flytta mellan de olika försäkringsbolagen i planen till villkor som i flera fall ska vara betydligt bättre än försäkringsbolagens ordinarie regelverk.

Enligt Söderberg & Partners Jon Persson är det mycket ovanligt att någon kund skulle behöva söka sig utanför de åtta bolag som de redan upphandlat eftersom valmöjligheterna är stora redan inom de upphandlade bolagen.

- I och med att i stort sett alla försäkringsbolag är representerade så har ett antal försäkringsgivare valt att under planens avtalsperiod ha möjlighet att erhålla en maximal flyttavgift om fem procent för flytt till bolag som inte är valbart. Sannolikheten för att detta ska ske, med tanke på det breda univers som finns valbart, bedömer vi som relativt låg, säger Söderberg & Partners Jon Persson till Pensionsnyheterna.

Enligt Söderberg & Partners får kunderna – under avtalstiden – konkurrenskraftiga flyttvillkor mellan olika försäkringsgivare och man påpekar att avgiften inte tas ut efter det att avtalet löpt ut.

- Det är också värt att notera att inte alla försäkringsgivare har rätt att ta ut denna avgift och att flera bolag som har rätt att ta ut avgiften ändå inte gör det i någon större omfattning, säger Jon Persson. Dessutom har bolagen inte rätt att ta ut denna avgift vid anställningsbyten.

Han tillägger att man efter avtalets ingång förhandlat fram bättre flyttvillkor med vissa försäkringsgivare i den aktuella planen. Man har också en fortsatt dialog med kvarvarande bolag i denna fråga.

För kunder som av olika skäl kan hamna i situationen att de i förtid tvingas lämna just den här Söderbergplanen finns all anledning till vaksamhet. Om ett byte av anställning innebär en ny pensionsplan och en ny rådgivare, måste man noggrant undersöka vilka villkor som kan komma att gälla vid en eventuell flytt av det fribrev som då kan uppstå.

Frågan kan komma att vara ur världen om de tankar som Livförsäkringsutredningen fört fram i sitt betänkande, blir verklighet. Där har man tänkt sig att kostnaden för flytt endast ska motsvara ersättning för faktiskt nedlagd tid med att administrera en flytt. Om de tankarna tar sig in i lagstiftningen är det otänkbart att en flyttavgift på fem procent av kapitalet skulle vara möjlig att ta ut.

Pensionsnyheterna kan konstatera att såväl Max Matthiessen som Söderberg & Partners i just dessa fall bidragit till att skapa höga trösklar för valfriheten för anställda som vill eller måste flytta ut. Det klingar falskt eftersom de båda bolagen varit starka förespråkare för flytträtt och bland annat kritiserat Collectum för att man låser in kunderna. Att i avtal tillåta högre flyttavgifter än de som gäller i övrigt på marknaden är inte marknadsmässigt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907