Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna finns det nu företag som tidigare varit med i Max Matthiessens gruppupphandling UIG, som nu önskar gå direkt till försäkringsbolagen.
Enligt Bosse Ågren, Affärschef på Skandia, som är ett av de bolag som fått förfrågningar och som också är med i UIG, är det än så länge inte någon stor företeelse.
- Det är inte så att det är någon kö av företag som kommer och frågar men det förekommer att de vill direktupphandla. Det gäller både tidigare UIG-företag och företag som inte varit med i upphandlingar tidigare, säger han. Det vi ser är att företagen mer själva önskar upphandla produkten, administrationen samt rådgivning i separata delar för att få ökad transparens.
De företag som vill upphandla tjänsten behöver dock ordna med såväl rådgivning som någon typ av premiecentral. För företag som väljer att direktupphandla Skandia så har man en enkel premiecentral i det egna dotterbolaget Skandikon. Även Försäkringsgirot, som arbetat med premiecentralen i UIG, kan tänka sig att bistå.
- Företagen har blivit bättre på att upphandla de här tjänsterna men man måste ha i minnet att de får en helt annan tjänst om de direktupphandlar, säger Bosse Ågren.
Max Matthiessen har ju utfört viktiga uppgifter, så man får en annan tjänst om man väljer att direktupphandla, säger Bosse Ågren.
En viktig anledning till att Skandia får frågor om direktupphandling är att bolaget kan hantera alla typer av försäkringsmoment som krävs, såväl sparande som riskförsäkringar.
Frågan är främst om det för företagen kan bli billigare än vad som är fallet i UIG.
- Vi prissätter varje kund för sig. Det innebär att priserna kan bli både högre eller lägre än vad som gäller i UIG, säger Bosse Ågren.
För företag som nöjer sig med en enda försäkringsgivare kan Skandias egen säljorganisation bistå även med rådgivningsdelen, något som blir svårare om företaget i fråga vill ha flera olika.
I botten finns det dock en tanke om att man kan få en billigare lösning genom att köpa de olika delarna separat och där man till exempel kan köpa rådgivning per timme snarare än att betala de sex procent på premien som det normalt kostar att köpa hela paketet i upphandlingarna.
Enligt Peter Roos, chef för affärsstöd på Max Matthiessen, känner man igen sitiuationen med företag som väljer att runda Max och använda sig av de resultat man uppnått i UIG.
- Vi vet att minst en aktör pysslar med det. Vi vet även att alla möjliga aktörer kommer vilja kopiera det vi uppnått inom UIG. Det är något vi får ta i och med att vi är ledande inom just upphandling och utveckling. Det är också därför vi är lite återhållsamma med information, uppger han för Pensionsnyheterna.